Получи подкрепа

Онлайн чат за подкрепа


Можеш да потърсиш подкрепа всеки ден от 20:00 до 23:00 часа вечерта! През останалите часове от деня, можеш да ни оставиш съобщение през формата на чата (в десния долен ъгъл). Създадохме "Сингъл Степ", за да отговаряме на въпроси, за да осигурим подкрепа и кризисна помощ както за ЛГБТИ („лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс“) младежи, така и за техните семейства и близки. Без значение дали имаш конкретен въпрос или просто искаш да си поговориш с някого, ние сме тук, за да те изслушаме и да помогнем.

Телефонна линия за подкрепа

Ако предпочиташ да поговориш по телефона, вместо да пишеш, създадохме телефонната линия за подкрепа точно за теб. 0800 900 18: първоначално всяка сряда от 17:00 до 20:00. Безплатно, анонимно, конфиденциално. Без значение дали си млад ЛГБТИ човек или родител, ние сме на линия, за да те изслушаме, да те подкрепим или да помогнем с информация или съвет.


Групи за взаимопомощ


Твоето сигурно място

През месец април 2018 стартирахме групи за взаимопомощ за ЛГБТИ младежи (отначало в София), които вече са преминали или преминават през процеса на самоосъзнаване и приемане на собствената си сексуална ориентация / полова идентичност. Предвиждаме и групи за родители на ЛГБТ младежи - споделените истории намаляват усещането за изолираност и разширяват стратегиите за справяне с настоящата ситуация.

Основната цел на групите е членовете им (не повече от 8) да се срещат в регламентирано време и да обсъждат опита си, да споделят идеи и да осигуряват емоционална подкрепа един на друг. Срещите са водени от обучен фасилитатор.Мрежа от психолози в страната


"Сингъл Степ" работи активно с 10 психолога от 10 различни града в България: София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Русе, Плевен, Велико Търново, Кърджали, Варна и Бургас. Те бяха обучени в спецификите на консултирането на ЛГБТ хора с помощта на нашия психолог супервайзър Анна Жукивская. Разширяваме нашата мрежа от професионалисти в цяла България, за да може потребителите на нашите услуги за подкрепа (онлайн чата и телефонната линия), които имат нужда от индивидуални консултации, но нямат възможност да пътуват до София, да се свържат с най-близкия психолог в мрежата ни. Можете да откриете контактите им на картата или да ни пишете, ако имате нужда от повече информация.Повече за ХИВ/СПИН

Вирусът ХИВ и превенцията от него е изключително важна тема за ЛГБТИ общността. По данни на Министерство на здравеопазването през 2016 се запазва тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже с ХИВ-инфекция да е над пет пъти по-голям от броя на жените. Според пътя на инфектиране, 39% от новите случаи са се инфектирали при хетеросексуален контакт, 49% – при хомосексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици. 34% са новорегистрираните ХИВ серопозитивни сред младите хора между 20-29 години, а най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 36%.

Екипът на Single Step вярва, че информираността и превенцията са единствените начини за намаляване на броя заразени с ХИВ в България. Бъди информиран и се тествай!
Очаквайте скоро!

Общностен център


Екипът на "Сингъл Степ” работи активно, за да създаде център с две основни цели: от една страна да бъде безопасно място, в което ЛГБТИ хора да могат да се срещат и да намерят подкрепа (индивидуална или групова), а от друга, да се превърне в едно “живо” място за събития, с кафене, библиотека, изложби и т.н. отворено за всички млади хора. Твърдо вярваме, че подобен отворен за всички център е единственият начин да постигнем значима социална промяна за общността ни.За вас, скъпи родители


Нека говорим открито

Добре, ако четете това, най-вероятно преминавате през някоя от следните ситуации: „Имам чувството, че синът ми може би е гей“, „Току-що научих, че дъщеря ми е лесбийка“, „Член от семейството току-що ми каза, че дъщеря ми наистина вярва, че е момче, родено в тялото на момиче“.

Страх, объркване, (дори) шок – това са само част от първоначалните емоции, които може да почувствате. Някои родители разказват за гняв и разочарование. Това е напълно разбираемо – нормално е да се чувствате извън равновесие, когато социалните очаквания, които сте проектирали към живота на детето ви, по някакъв начин тръгнат в различна посока...