Защо е важно да се грижите за психологическото си благоденствие

Този период...

Този период от живота ти, в който имаш нужда да поговориш с някого извън кръга ти от приятели, семейство и познати. Да поговориш за това, през което преминаваш и да се почувстваш изслушан – не съден, а подкрепен в процеса на осъзнаване и промяна.

Преосмислянето

Може би имаш нужда от преосмисляне на сегашния си живот или пък чувстваш, че трябва да промениш нещо в начина, по който комуникираш със света. Повярвай ни, не си единственият. И няма нищо срамно в това да признаеш, че имаш нужда от помощ. Периодите на криза в нашия живот са най-продуктивното време, в което можем да работим над себе си и да се опитаме да променим моделите на поведение, които са били част от нас прекалено дълго.

Процесът

Нашите психолози работят с отделни хора, семейства и двойки от доста години. Няма нищо по-удовлетворяващо в работата им от момента, в който клиентите им вече не се нуждаят от тях. Този момент идва, когато те имат самочувствието, че могат да се справят сами. Подобен е на преживяването на родителя, чието дете започва самостоятелен живот. Това е процес, който има нужда от отдаване. Но и често се случва, клиентът тъкмо да започне да постига значима промяна и да се върне няколко крачки назад, с усещането, че не знае дали ще може да продължи. А той може…

Все повече и повече хора в България предприемат крачката да се срещнат с терапевт или психолог и на това все по-малко и по-малко се гледа като на нещо срамно.

Ето защо е добре да се видиш с психолог или терапевт поне веднъж в живота си:

  • Самото разговаряне кара притеснението или объркването, свързано с даден проблем, да изчезне. Процесът на работа ще ти помогне да разбереш не само симптомите, които проявяваш, но и моделите на поведение и отношенията, които са довели до тяхната поява.

  • Ще научиш за техники, които ще ти помогнат да се справяш с подобни бъдещи проблеми.

  • Неизразените чувства и травми се натрупват, ако не говориш за тях. И те ще те преследват и накрая ще експлодират в най-неочаквания момент. Така че, научаването как да се справяш с тях, ще ти предостави повече пространство за приятни емоции.

  • Ще разбереш повече за моделите ти на комуникация с останалите хора. Ти ли си медиаторът в семейството? Ти ли си черната овца? Свикнал ли си другите да очакват по-малко от теб? Или може би прекалено много?

  • Грижиш ли се за себе си или си твърде погълнат от това да си постоянно на разположение на другите? Ще се научиш как да запазваш собствените си граници и да отстояваш правата си.

  • Ще разбереш, че не си сам, като изградиш доверие с психолога си.

Как работи всичко това?

Една стандартна сесия с психолог трае около час и се провежда в сигурна и комфортна атмосфера, в която човекът, търсещ подкрепа да се чувства отворен и спокоен да сподели притесненията си.

Каквото се споделя в границите на кабинета на психолога остава конфиденциално.

В зависимост от проблемите, човек може да посети психолог повече от веднъж или между два и шест пъти. Разбира се, всеки случай е уникален и трябва да се разглежда индивидуално.

Така че, ако имаш желание да се срещнеш с психолог, обади ни се или ни напиши мейл и си запази час. Ние сме тук, за да помогнем!

Ако имаш желание да се срещнеш с психолог

Ние сме тук, за да помогнем!