fbpx

Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Заповядайте на фото изложбата “LOVE IS LOVE” по случай старта на Прайд месеца
20.05.2021
Интерактивната изложба “CAMPOUT: ЗАД МАСКАТА”
10.06.2021

Днес, когато над 42 милиона души в света живеят с ХИВ, борбата с вируса продължава и е време да си спомним и за тази пандемия, чиито размери и продължителност надхвърлят и настоящата.

International AIDS Candlelight Memorial е една от значимите дати в историята на СПИН епидемията от 80-те години насам. Отбелязва се в третата неделя на месец май, а през 2021 на 16 май, за 29-та поредна година в България почетохме паметта на всички, загубили борбата с ХИВ през годините и си спомнихме за героизма на безбройните активисти, пациенти и здравни работници, които се борят с най-големия враг на хората, живеещи с ХИВ – стигмата. Десетки участници в събитието запалиха 100 червени свещи в The Steps, а музикантите Ния и Явор изпълниха за нас тематични парчета.

През 2020 г. у нас починалите от ХИВ/СПИН лица са 28. Към 31 март 2021 г. общо 1 850 лица с ХИВ се проследяват в петте сектора за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 825 (99%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

Но това е време, в което и да празнуваме усилията не безброй пациенти, активисти, лекари и медицински сестри, които не се отказват и правят своите малки крачки в приемането на ХИВ като хронично заболяване, с което хората живеят нормално.

Благодарение на достъпната терапия за ХИВ, засегнатите живеят в добро здраве, но борбата със стигмата продължава. Все така често откриваме нови случаи на ХИВ, които са в напреднал стадий, дори във фаза СПИН, което показва, че хората не се тестват редовно заради стигма и страх.

Проведохме събитието в партньорство с: The Steps, CheckPoint Sofia - Център за сексуално здраве Фондация ГЛАС и Фондация „И”.

Заснехме събитието с дрон, а видеото продължава да живее в социалните мрежи, което удължава въздействието на инициативата в дългосрочен план.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК!