fbpx

Стремеж към равенство – Световен ден за борба със СПИН 2022 г.

GenerationArt: Андреа Драгов
21.11.2022
Професионален обмен в партньорство с ILGA-Европа
02.12.2022

Многобройни организации и активисти посрещат 1 декември – Световния ден за борба със СПИН на фона на новите предизвикателства на времето, но и на успехите, които постигаме. Няколко са големите предизвикателства в борбата с вируса в България:

  • Недостъпност на изследването за ХИВ и други сексуално предавани инфекции
  • Устойчивото понижаване на броя изследвания за ХИВ, които се правят през последните 3 години
  • Късно диагностициране на лицата, живеещи с ХИВ – години след като са се инфектирали

Водени от решаването на този фундаментален за борбата с ХИВ проблем, Фондация Сингъл Степ чрез своята дългогодишна програма #endHIVbg се застъпва за популяризирането на домашните тестове, които да позволят на всеки гражданин да узнае своя ХИВ статус. През 2018 година за първи път пилотирахме кампания за домашно тестване и продължихме да предлагаме безплатно такива в периода 2020-2022, вкл. с подкрепата на офиса на СЗО в България.

След усилена работа през изминалите години, обявяваме, че съвсем скоро домашните тестове за ХИВ ще бъдат достъпни в аптечната мрежа навсякъде в страната. Това е възможно благодарение на многбройните ни партньори през годините и особено българската биотехнологична компания Ридаком.

Другата голяма и добра новина в края на тази година е, че скоро желаещите да използват преекспозиционна профилактика за ХИВ (PrEP) ще се ползват от национална политика в тази посока. Министерство на здравеопазването чрез работна група разработва национални препоръки за PrEP, които ще покриват процедурите за изписване и последващо наблюдение вкл. на сексуално предавани инфекции. Очакваме това ръководство да направи PrEP много по-достъпен, с което да се намали разпространението на ХИВ сред групата на мъжете, които правят секс с мъже.

За втора поредна година, на 1 декември 2022 г., Световният ден за борба със СПИН, Френският институт в България закачи червена панделка в знак на солидарност с всички жертви на болестта и всички, които се борят за нейното изкореняване. Червената панделка представя мотото #endHIVbg в знак на обединените усилия за прекратяване на епидемията от ХИВ в България. Изразяването на международна солидарност срещу тази пандемия е нещо естествено за Института, който с всички свои дейности насърчава ценностите на равенство, свобода, хуманност и солидарност.

Този ден дава възможност да се повиши осведомеността, да се почетат починалите и да се отдаде почит на успехите като увеличен достъп до услуги за лечение и профилактика.

След като постигнаха световната цел за намаляване на разпространението на ХИВ и обърнаха хода на развитието му, световните лидери поставиха „ускорени“ цели за увеличаване на действията срещу ХИВ и „прекратяване на епидемията от СПИН“ до 2030 г.

В момент, когато данните разкриват забавяне на напредъка в борбата срещу пандемията от ХИВ и намаляване на ресурсите през последните две години, белязани от COVID-19, тазгодишното мото е „Стремеж към равенство“. То ни напомня, че неравнопоставеният достъп до най-основните услуги и новите технологии, който поддържа пандемията от СПИН, не е необратим. Той ни приканва към действия. Подтиква ни всички да предприемем конкретни дейности, които са доказали, че работят и които са необходими да се борим с неравенствата и да сложим край на СПИН. Те включват:

  • Укрепване на достъпа и качеството на услугите за лечение, тестване и превенция на ХИВ, така че всеки да има адекватен достъп до тях. Съвсем скоро всички български граждани ще имат достъп до домашни тестове за ХИВ благодарение на дългогодишните усилия на Фондация Сингъл Степ.
  • Промяна на нормативната уредба, политиките и практиките за справяне със стигмата и изолацията, пред които са изправени хората, живеещи с ХИВ, и ключовите и маргинализирани групи от населението, така че всеки индивид да бъде уважаван и добре посрещнат.
  • Да се осигури споделянето на технологии между общностите и между континентите, за да се позволи равен достъп до най-добрите научни открития относно ХИВ.

От 1986 г. до 25.11.2022 г. в България са регистрирани общо 4 020 лица с ХИВ инфекция. От началото на 2022 г. са открити нови 299 ХИВ – позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е по-голям от този на жените. Съотношението мъже/жени и през настоящата година продължава да нараства – 8:1.

По предварителни данни в страната над 232 088 лица са изследвани за ХИВ през първите десет месеца на годината. Остава предизвикателството за достъпност на тестването за ХИВ като броят на направените тестове драстично спада заради пандемията от COVID-19. През 2019 г. в България са направени над 350 хил. теста, през 2020 г. броят им спада до малко над 270 хил., а през 2021 г. – под 260 хил.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи се лица, независимо от здравноосигурителния им статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот. Към 31 октомври 2022 г. общо 2 160 лица с ХИВ се проследяват в петте сектора за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2 129 (99%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

България остава страна с ниско разпространение на ХИВ – честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 хил. души население за България е 2,9 през 2020 г., а зa сравнение – средният показател за страните от ЕС е 3,3.

#endHIVbg