fbpx

Сексуална ориентация и полова идентичност

Иван Димов закри тазгодишния TEDxAUBG
20.04.2018
Моята история: Иван, 17
10.05.2018

Сексуална ориентация и полова идентичност

Целта на "Сингъл Степ" е да предоставя подкрепа, разбиране и информация. Вярваме, че с новата ни рубрика "Аз, идентичност, ориентация", ще сме полезни на много млади ЛГБТИ хора, както и на техните родители. В първата ни публикация по темата търсим отговор на въпроса: „Едно и също нещо ли са секусалната ориентация и половата идентичност и ако не, то поне зависят ли една от друга?“.

Сексуалната ориентация е нещо, което осъзнаваме за себе си на сравнително ранна възраст – още при първите пъти, когато „си харесваме“ някого, полът на този човек е от основно значение. Сексуалната ни ориентация се отнася до това, какви са полът и/или външното полово изразяване на хората, към които изпитваме привличане. Тя се определя според това, дали сме привлечени към един пол, няколко пола, или към много различни полове.

От друга страна, половата ни идентичност е почти изцяло вътрешно определение. Тя не зависи от половете на хората, с които имаме романтична връзка, нито пък има нещо общо с половете на хората около нас като цяло. Половата ни идентичност е начинът, по който чувстваме и разбираме собствения си пол – дали сме жена, мъж, и двете или нито едно от тях... Тя е вътрешно, лично усещане, нещо, което ние самите единствени разбираме най-добре.

И така: сексуалната ориентация се отнася до това кого харесваме, а половата идентичост – до това как чувстваме и харесваме себе си.

Райън