fbpx

GenerationArt: Севда Семер

GenerationArt: Слава Дойчева
27.02.2022
Борислав и проектът му “Член 216” финалисти по време на първото издание на Digital Indie Lab
15.03.2022

Представяме ви Севда Семер: Художник

Севда Семер е българска съвременна художничка. Родена в София, през 1990 г. Завършила е Националната гимназия за древни езици и култури. Участвала е в изложби и проекти в България, Германия, Канада, Испания, Англия. След две години престой в Лондон, сега е живее обратно в София.

Както сама описва работата си, Севда работи с “бои, думи и звук”. Можем да я определим като художничка и писател. Сред изложбите ѝ са: Фигури, 2019 – изложба в две части, Credo Bonum, Contemporary Space; Един идеален ден, 2018, Галерия +359; Domus Aurea, 2017, пърформанс с Войн де Войн, Aether. Номинирана е за наградата за съвременно изкуство БАЗА 2019.

"Вкъщи имахме традиционната в онези години богата библиотека с руски и германски албуми и биографии на художници, откъдето дойде първата ми идея какво е изкуство – нещо, което разгръщаш. Вероятно заради това несъзнателно започнах да работя първо с книги – визуалните дневници около 2010. По-късно рисунките пораснаха до широкоформатна печатарска хартия, появи се текстил, инсталации, аудио, видео. Основната тема за мен е времето: това, което зрителят прекарва в галерията, и това, което художникът прекарва в работа; а оттам – и паметта, доказателствата за нея, сливането на личната и общата история.”

Можете да разгледате работите ѝ в нейния сайт, както и на нейния инстаграм профил.

Севда Семер е двадесет и шестият участник, избран да бъде представен в GenerationArt – пространство, в което можеш да се изразиш и да покажеш своето изкуство. Ако и ти искаш да се включиш, поканата е отворена към хора от цялата страна, без краен срок – пиши ни на с кратко описание на жанра, в който работиш и какво е твоето послание чрез изкуството, което правиш. Без значение каква е твоята посока, какъв е твоят жанр и форма, нямаме търпение да споделиш работата си с нашата публика!От ноември 2019 г. GenerationArt е част от тригодишния проект „Овластяване на млади ЛГБТИ хора чрез достъп до услуги, мотивация и фокусирана промяна на политики“, който се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подкрепа и овластяване на млади ЛГБТИ хора и работещите с тях професионалисти.

Цялата отговорност за съдържанието на тази рубрика се носи от фондация „Сингъл Степ“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Финансовия механизъм на ЕИП и Оператора на Фонд Активни граждани България.