Комплексна подкрепа за транс хора

Подкрепата за трансджендър хората е цялостна грижа, свързана с менталното здраве, медицинския преход и правната смяна на пола. В Сингъл Степ работим с транс казуси чрез комплексен подход - чрез работа с психолог, медицински експерт и адвокат. Събрахме тук подробна информация на какво можете да разчитате от нашите подкрепящи професионалисти: Анна Жукивская, Момчил Баев и Наташа Добрева. Можете да се свържете с всеки от тях, ако имате нужда от индивидуална консултация, информация или съвет.

Анна Жукивская е нашият психолог, която има зад гърба си десетски консултации с транс и небинарни хора. Нейната психотерапевтична подкрепа в една безопасна и спокойна среда, с гарантирана конфиденциалност, може да бъде безценна в подпомагането на хората с различна полова идентичност във всеки етап от процеса на осъзнаване и приемане.

Работата ѝ включва, но не се ограничава до предоставяне на психотерапевтична подкрепа за клиента и неговото семейство. Анна предоставя становище и експертно мнение за стартиране на хормонална терапия, както и за подкрепа в съда при смяна на административния пол. Също така, при необходимост, тя може да предостави писмо с насоки за създаване на толерантно пространство в училище и да е в подкрепа на транс ученика като информира учителите и директора на училището, в което той/тя/те учат.

Освен индивидуални сесии, предлагаме психологична подкрепа за цялото семейство - транс клиентът и неговото семейство могат да се включат в група за взаимопомощ към Сингъл Степ.

Като част от подкрепата, Анна работи заедно с нашия кариерен консултант - Константин Кунев, адвоката ни Наташа Добрева и здравния ни консултант - Момчил Баев, както и с външен психиатър, когато има нужда от становище към ендокринолог за стартиране на хормонална терапия.

Прочети повече

Момчил Баев е здравният ни консултант, който предоставя информация и насоки за транс хора, включително конкретно пренасочване към лекари специалисти. За съжаление в България все още не съществува официален медицински стандарт, който хората, желаещи да предприемат медицински преход, могат да следват и съответно специалистите да прилагат.

Отричането на явлението транссексуалност е противопоставяне на науката, включително и медицината. Това противопоставяне у нас пречи за предоставянето на качествени здравни услуги на лицата, които имат нужда от медицински грижи, за да синхронизират анатомичния с психичния пол.

В тази връзка, Сингъл Степ предоставя здравни консултации с медицинско лице, които да помогнат на транс хората да изберат пътя от възможности, които стоят пред тях в прехода. Тъй като личното преживяване на всеки транс човек е строго индивидуално и всеки подход може да е различен според нуждите и желанията на конкретния човек. За транс хората, които не са навършили пълнолетие, здравната консултация се провежда при съгласие или участие на родител.

Прочети повече

Наташа Добрева е адвокат, който води дела за смяна на пола на транс хора и вече има 10 успешно приключили дела.

Ако имате нужда от юридическа подкрепа, бихте могли:

- да си уговорите индивидуална консултация с нея;

- да я упълномощите да ви представлява по дело за признаване на пола пред български съд;

- да я упълномощите да ви представлява по наказателно дело за престъпление от омраза;

- да я упълномощите да ви представлява пред Европейския съд по правата на човека;

Прочети повече