fbpx

Семинар за практикуващи психолози/терапевти от различни направления

Днес две български гражданки подадоха жалба в Европейския съд по правата на човека с оплакване, че не могат да регистрират фактическо съжителство у нас
21.09.2021
Катерина Костадинова – един от победителите в Digital Indie Lab
13.10.2021

Как да поставим началото на една подкрепяща практика, насочена към ЛГБТИ клиенти


Семинарът е предназначен за:

За всеки практикуващ психолог/терапевт, който би искал да научи повече за работата с ЛГБ (лесбийки, гей, бисексуални) клиенти, да обогати знанията си и да се чувства по-адекватен в предоставянето на подкрепа за тези клиенти. В този семинар ще се фокусираме върху работата с клиенти с различна сексуалност, което ще постави началото за последващи семинари, свързани със спецификата на подкрепата и към транс клиенти.

Какво ни накара да планираме подобно обучение?

В тези базисни семинари ще се фокусираме към повишаване на информираността на практикуващите професионалисти в сферата на психичното здраве. За съжаление все още, в 21в., ставаме свидетели на неетични и вредни практики на отделни психолози, терапевти и психиатри (но и на системно и институционално ниво), които целят „да излекуват“ клиента/пациента от неговата нетрадиционна сексуалност и/или полова идентичност и с това водят до високи рискове за психичното му и физическо здраве. Не са редки случаите, в които към нас се обръщат клиенти, които по пътя си са се срещнали със стигматизиращи практики. Надяваме се с тези семинари да допринесем за една по-подкрепяща среда в контекста на психологическото консултиране, което да следва утвърдени европейски и световни протоколи.

Кои сме ние?

Сингъл Степ е фондация, която спомага за реална и конкретна промяна в живота на ЛГБТИ хората от различни възрасти, както и на техните близки. Фондацията е лицензирана от държавата да предоставя услуги в подкрепа на тези клиенти и го прави системно и устойчиво вече 5 години. Разширяването на мрежата от практикуващи професионалисти в сферата на психичното здраве е ключово, защото ще направи достъпа до адекватна и ефективна психологична подкрепа на повече ЛГБТ хора по-възможен.

Кога и къде:

Семинарът ще се проведе на 23 октомври от 10 до 13ч в The Steps, улица „Братя Миладинови“ 12.

Какво ще включва?

Темите, които семинарът ще включва са:

1) Важна ЛГБТИ терминология;

2) Психологическо състояние на ЛГБ хора – етиология и симптоматика;

3) Ролята на психолога в консултативната работа с ЛГБ хора и техните близки;

Водещ:

Анна Жукивская, психолог, фамилен терапевт и координатор на програма за психологична подкрепа към Сингъл Степ. Член на British Psychological Society, MBPsS, както и на Дружество на психолозите в Република България. Ани завършва образованието си в Лондон, след което се обучава във фамилната терапия в ПИСЕЛ в България и последните 16 години работи с тийнейджъри и техните семейства по разнообразни теми и в различен контекст.

„Работя с хора от тийн възраст нагоре, с хора с различна сексуалност и полова идентичност, с целите семейства, с двойката (хетеросексуална, хомосексуална, с cis и транс партньори), с родителите. Обучена съм във фамилната терапия и за мен всеки един клиент е част от пъзела на семейната среда, в която е израснал.“

Записване:

При интерес ви молим да изпратите заявка на имейл като опишете с няколко думи какъв е вашият професионален опит и мотивация да се включите в семинара.