Клуб ЛГБТИ+приятели: споделени истории

Онлайн материали за клуб ЛГБТИ+приятели в училище

Ние твърдо вярваме в приобщаващите инициативи, създадени от самите хора, в случая ученици, които спомагат за реална и устойчива промяна. Ето защо „Сингъл Степ“ предоставя в тази секция пространство за споделяне на онлайн материали за ученици от гимназиите в България, които биха искали да създадат клуб за ЛГБТИ+приятели в училището си.

Какво представлява ученическия клуб ЛГБТИ+приятели? Това е обикновен ученически клуб в гимназия, който събира членове на ЛГБТИ общността заедно с техните съученици и приятели, за да осигури безопасно място за общуване, намиране на подкрепа, изграждане на общност и предприемане на действия за промяна. Много от тези клубове организират дебати, дискусии, дни за отбелязване на солидарност (например „Денят на мълчанието“ или „Лилав петък“) или различни инициативи за толерантност.

„Сингъл Степ“ си партнира с единствения подобен ученически клуб на Балканите – този в Американския колеж в София, за да сподели техния опит в създаването, поддържането и развиването на подобен клуб. Неговите основатели, Никола Ненков и Дани Николов са част от нашия Консултативен съвет. Сегашните съпредседатели на клуба ЛГБТИ+приятели в Американския колеж ще бъдат движещата сила зад създаването на тези материали.

Историята на клуба в Колежа показва, че подобни неформални клубови, инициирани и движени от самите ученици, най-добре отговарят на нуждите им да изграждат подкрепяща и толерантна среда в училище.

Холандската организация COC Netherlands, която е застъпник за правата на ЛГБТ хората от 1946 г. насам и успешно подпомага ученици, които искат да си създадат училищен клуб из цяла в Холандия, ни подпомага със собствения си опит, знания и материали.

Можете да прочетете историята на Никола и Дани около създаването на техния клуб тук.