ХИВ и СПИН

Човешки имунодефицитен вирус (ХИВ)

Какво е ХИВ?

ХИВ означава човешки имунодефицитен вирус. Ако не се лекува, ХИВ може да доведе до болестта СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност). За разлика от някои други вируси, човешкото тяло не може да се отърве от ХИВ напълно. Веднъж заразен с ХИВ, човек носи вируса цял живот.

ХИВ атакува имунната система на организма, по-специално на CD4 клетките (Т-клетки), които помагат на имунната система да се бори с инфекциите. Ако не се лекува, ХИВ намалява броя на CD4 клетки (Т-клетки) в организма, което прави човека по-податлив на инфекции или ракови заболявания, свързани с инфекция. С течение на времето, ХИВ може да унищожи толкова много от тези клетки, че организмът да не може да се пребори с инфекциите и болестите. Тези опортюнистични инфекции или ракови заболявания се възползват от много слабата имунна система и показват, че лицето има СПИН – последната фаза на ХИВ инфекцията.

ХИВ може да бъде контролиран

За момента не съществува напълно ефективен лек за ХИВ, но с правилното лечение и медицински грижи, ХИВ може да се контролира. Терапията, която се използва за лечение на ХИВ, се нарича антиретровирусна терапия или ART. Ако се приема по правилния начин, всеки ден, тя може драстично да удължи живота на много хора с ХИВ, да ги поддържа здрави и значително да намали шансовете за предаване на вируса на други хора. Днес, човек, който е диагностициран с ХИВ, лекуван е преди заболяването да напредне и е останал на това лечение, може да живее почти толкова дълго, колкото някой, който не е заразен с ХИВ.

Единственият начин, човек да знае със сигурност дали е заразен с ХИВ, е да се изследва. Тестването е сравнително просто. Много медицински клиники и лаборатории, програми за злоупотреба с наркотични вещества, центрове за обществено здраве и болници предлагат изследването. В аптеките също така се предлагат тестове, които, обаче, е добре да бъдат направени от човек с медицински опит.

Синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН)

Какво е СПИН?

СПИН означава синдром на придобита имунна недостатъчност. СПИН е крайната фаза на ХИВ инфекцията, но не всеки, който има ХИВ стига до този етап. СПИН е тази фаза на инфекцията, която се появява, когато имунната система е силно увредена и човек става уязвим към опортюнистични инфекции.

Кога се поставя диагнозата?

Когато броят на CD4 клетките (Т-клетките) спадне под 200 клетки на кубичен милиметър кръв (200 клетки / mm3), се счита, че вирусът е прогресирал до СПИН. Човек може да бъде диагностицирани с вируса на СПИН, ако развие една или повече опортюнистични инфекции, независимо от броя на CD4 клетките.

Без лечение, хората, които са с диагноза СПИН обикновено доживяват до 3 години. Хората със СПИН трябва да де подложат на медицинско лечение, за да се предотврати фаталния изход.

Как се разпространява ХИВ?

Можете да получите или предадете ХИВ единствено чрез специфични дейности. Най-често хората се заразяват или предават ХИВ чрез незащитен полов акт и чрез употреба на игла или спринцовка. ХИВ не се разпространява лесно. Само определени телесни течности от човек, който има ХИВ, може да предават ХИВ:

 • кръв
 • семенна течност
 • ректална течност
 • вагинални секрети
 • кърма

Ако мислите, че може да сте били изложени на ХИВ, изследвайте се. Това е най-сигурният и навременен начин да контролирате вируса, ако сте били заразени.

Прочети повече за начините на предаване на ХИВ тук

Начини за предаване на ХИВ


ХИВ се разпространява главно чрез:

 • Анален или вагинален секс с някой, който има ХИВ, без използване на презерватив или приемане на лекарства за профилактика или лечение на ХИВ.
  • Аналният секс е сексуалното поведение с най-висок риск. За ХИВ-отрицателен партньор, приемащият анален секс е по-рискован от проникващия анален секс.
  • Вагиналният секс е второто по рискованост сексуално поведение.
 • Споделяне на игли и спринцовки, вода за изплакване или друго оборудване, използвано за приготвяне на интравенозни наркотици с някой, който има ХИВ. ХИВ може да живее в използваната игла до 42 дни в зависимост от температурата и други фактори.

По-малко разпространени начини за пренасяне на ХИВ:

 • От майка на дете по време на бременност, раждане или кърмене. Въпреки че рискът може да бъде висок, ако една майка живее с ХИВ и не приемате лекарства, препоръчването всички бременни жени да бъдат тествани за ХИВ и да бъде започнато лечение незабавно, намалява броя на бебетата, родени с ХИВ.
 • Нараняване със заразена с ХИВ игла или друг остър предмет. Този риск засяга основно за здравните работници

В изключително редки случаи, ХИВ може да се предаде чрез:

 • Орален секс. Като цяло, има малък до никакъв риск от получаване на ХИВ от орален секс. Но предаването на ХИВ, макар и изключително рядко, теоретично е възможно, ако ХИВ-позитивен мъж еякулира в устата на партньора си по време на орален секс.
 • Преливане на кръв, кръвни продукти, или трансплантация на органи/тъкани, които са заразени с ХИВ.
 • Хранене с храна, която е предварително сдъвкана от заразен с ХИВ човек. Предаването се случва, когато заразена кръв от устата на дъвчещия се смеси с храната. Единствените известни случаи са свързани с хранене на бебета.
 • Ухапване от човек с ХИВ. Всеки един от много малкия на брой документирани случаи е включвал тежка травма със сериозно увреждане на тъканта и наличие на кръв. Не съществува риск от предаване, ако кожата не е наранена.
 • Контакт между наранена кожа, рани или лигавици и ХИВ-заразена кръв или замърсени с кръв телесни течности.
 • Дълбоки целувки с отворена уста, ако лицето с ХИВ има рани или кървящи венци и кръв от ХИВ-позитивния партньор навлезе в кръвотока на ХИВ-отрицателния партньор. ХИВ не се разпространява чрез слюнка.

ХИВ не се разпространява чрез ...

ХИВ не оцелява дълго извън човешкото тяло (например по повърхности) и не може да се възпроизведе извън човешкия организъм. Той не се разпространява чрез:

 • въздух или вода
 • комари, кърлежи и други насекоми
 • слюнка, сълзи или пот, която не е смесена с кръвта на ХИВ-позитивен човек
 • ръкостискане, прегръдки, споделяне на тоалетни, споделяне на ястия/чаши за пиене, или целуване със затворена уста с някой, който е серопозитивен
 • обществени чешми за вода
 • други сексуални действия, които не включват обмен на телесни течности (например, докосване).

Имам ХИВ, означава ли това, че имам СПИН?


Не. Термините „ХИВ“ и „СПИН“ могат да бъдат объркващи, тъй като и двете се отнасят за едно и също заболяване. Въпреки това, „ХИВ“ се отнася към самия вирус, а „СПИН“ – към късния стадий на ХИВ инфекцията, когато имунната система на заразения с ХИВ човек е силно увредена и трудно се бори с болести и определени ракови заболявания.

Преди разработването на определени лекарствени терапии, хората с ХИВ можеха да прогресират до СПИН само за няколко години. Но днес, повечето хора, които са ХИВ-позитивни, не прогресират до СПИН. Това е, защото, ако човек има ХИВ и приема антиретровирусна терапия последователно, може да поддържа нивото на ХИВ в тялото си ниско. Това може да помогне на тялото му да остане здраво и силно и да намали вероятността за прогресиране до СПИН. Терапията също може да помогне за намаляване на риска от предаване на ХИВ на други хора.

Как мога да разбера дали имам ХИВ?


Човек не бива да разчита на симптоми, за да разбере дали има ХИВ. Единственият начин да знаете със сигурност, дали имате ХИВ е да се изследвате. Много е важно да знаете статуса си, защото това помага да направите решения за предотвратяване на получаването или предаването на ХИВ.

Симптомите на ХИВ са различни, в зависимост от човека и етапа на болестта, в която се намира: ранен етап, етап на клинична латентност, или СПИН (късният стадий на ХИВ инфекцията).

Можете да получите още информация тук:

www.hwb-bg.info
www.doseoflove.org