fbpx

Отворено писмо относно репресирани ЛГБТ хора в Азербайджан

Първият лицензиран ЛГБТИ онлайн чат вече работи
28.09.2017
Често задавани въпроси
05.10.2017

Открито писмо във връзка с репресиите срещу гей хора в Азербайджан

"Сингъл Степ" се присъедини към следното отворено писмо:

До Екатерина Захариева,

Министър на външните работи

на Република България

ОТКРИТО ПИСМО

във връзка с информацията за организирано преследване на ЛГБТИ активисти в Република Азербайджан

Уважаема госпожо Министър,

Обръщаме се с това открито писмо, за да изразим шока и загрижеността си относно случаите на насилие и тормоз над представители на ЛГБТИ общността в Азербайджан. Според съобщения на местни медии, както и на неправителствени организации от страната и чужбина, повече от 100 гей хора са арестувани през последните дни, подложени са на тормоз, насилие и унизително третиране. Азербайджанският активист Джавид Набиев разказва за случаи на няколкоседмични арести, по време на които арестуваните са принуждавани да казват имената на свои гей и транс познати.

Информация за случващото се в Азербайджан се появи първоначално на сайта на шведската правозащитна организация „Защитници на човешките права“ (Civil Rights Defenders). Впоследствие тя се разпространи от авторитетни медии като „Евронюз“, „Ен Би Си“, руската секция на „Би Би Си“.

Азербайджанските медии не представят реалистична и обективна информация и обявяват местните институции за невинни, а действията си – за насочени към защита на реда, обществения морал и здравето на гражданите.

Азербайджан е държава, страна по Европейската конвенция за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказание. Конвенцията забранява подобни действия на представители на властта и задължава подписалите страни да предприемат мерки за прекратяването и предотвратяването им. Тя е и страна, член на Съвета на Европа.

Азербайджан получава финансови средства от структурните фондове на Европейския съюз, а 65% от БВП на страната е от внос от страни от Европейския съюз.

Като правозащитници сме дълбоко загрижени от ситуацията и се тревожим, че българските институции отново няма да имат твърда позиция по случващото се спрямо представители на ЛГБТИ общността в региона. Тези събития по никакъв начин не са неочаквани, нито са първите, в които гей мъже или ЛГБТИ лица стават обект на дискриминация, тормоз и насилие. След събитията в Чечения, Азербайджан става поредният пример за ескалиране на същата враждебност, която е практика в някои съседни държави. Опасяваме се, че ако не бъдат предприети решителни действия за осъждане и противодействие на тези жестокости, е възможно да има по-нататъшно ескалиране на насилието.

Поради това настоятелно призоваваме българското правителство да осъди категорично случващото се в Азербайджан. Насърчаваме Ви, като министър на външните работи, да използвате всички дипломатически средства. Включително и да поискате от посланика на Азербайджан в България тези действия на тормоз и насилие, както и на неправомерно и неоснователно задържане на представители на ЛГБТИ общността от страна на азербайджанските органи на реда, да бъде прекратено.

Призоваваме да се отстояват демократичните ценности на ЕС, и настоятелно ви приканваме да действате в защита на човешките права и свободата вътре и извън нашите граници.

29.09.2017 г.,

София

Виктор Лилов, ЛГБТИ личност на „Младежка ЛГБТ организация „Действие“ за 2014

Светла Енчева, ЛГБТИ личност на „Младежка ЛГБТ организация „Действие“ за 2016

Венета Лимберова, Председател на „Младежка ЛГБТ организация „Действие“

Моника Писанкънева, Председател на фондация „Ресурсен център „Билитис“

Симеон Василев, Председател на сдружение „GLAS“

Николета Габровска, Изпълнителен директор на фондация „Сингъл Степ“

Радослав Стоянов, Активист-правозащитник

Дарина Иванова, Активист-правозащитник