fbpx

Районен съд Перник уважи една от първите молби за признаване на пол в практиката си.

Европейският съд по правата на човека ще разгледа международната отговорност на българската държава за неосъществения Бургас Прайд през 2021г.
09.12.2022
За новогодишните обещания
06.01.2023

Районен съд Перник уважи една от първите молби за признаване на пол в практиката си. С окончателно решение от миналия месец, съдът задължи Община Перник да издаде нов акт за раждане на заинтересованото лице.

До положителното решение се стигна, след като съдът назначи комплексна експертиза – от психолог и психиатър – и се убеди, че състоянието транссексуалност „се наблюдава като трайна тенденция във времето, а не плод на моментно хрумване“. Съдът също кредитира показанията на свидетели – „ясни и недвусмислени в посока на това, че лицето живее със съзнанието на мъж, преживява и изживява това състояние от години назад и като такъв е възприемано както от най-близките, така и от непознати лица, длъжностни лица“.

Човекът, завел делото, описва впечатленията си така: “Делото се разви по-бързо, отколкото очаквах. Очарован съм! Всичко стана за по-малко от година. Също, хората бяха по-добри, отколкото очаквах. Имам предвид хората по делото – съдията, прокурора, вещите лица. От срещата с психолога бях много приятно изненадан. Жената беше много подкрепяща и разбираща, даже имаше един студент с нас, който знаеше за ЛГБТ фондациите (Single Step и други) и знаеше за Момчил Баев. Момчето беше там, защото доколкото разбрах учи за сексолог и разбира неща свързани с транс хора и помагаше на психоложката. Общо взето много добре мина, попълвах разни тестове. Единствено, при срещата с психиатърката ми беше малко напрягащо, защото според мен тя търсеше породена, а не вродена причина за състоянието ми. Иначе самата жена ми се стори мила.“

От правна страна, Районен съд Перник изцяло се доверява на практиката на ЕСПЧ и конкретно на двете български дела П.Х. и Я.Т., като отбелязва: „Съдът в Страсбург е отчел противоречивата и неубедителна практика на българските съдилища, подхранвана от засилващата се обществена нетолерантност към транссексуалните и въобще – различните, както и все по-честото използване на речта на омразата.“ Районен съд Перник допусна исканите промени в акта за раждане, с мотив, че обратното би довело до ново нарушение на Европейската конвенцията за правата на човека.

В решението си, съдът не коментира дали искането застрашава даден обществен интерес, макар това да е главното изискване на Европейския съд по правата на човека, що се отнася до дела за признаване на пол. Все пак, по делото взеха активно участие прокурор от Районна прокуратура Перник и юрисконсулт на Община Перник, чиято функция е именно да следят за спазването на обществените интереси. Те не посочиха да е налице каквато и да било заплаха за публичния ред. Напротив, по делото се установи, че заявителят е неосъждан и срещу него няма образувани досъдебни производства, т.е. той не цели да се укрие от налагане на наказателна отговорност.

Адвокат по делото беше Наташа Добрева от фондация „Сингъл Степ“.