Присъединихме към отворено писмо срещу хомофобските изявления на Веселин Марешки

“Сингъл Степ” вече си партнира с BEST Foundation
23.04.2017
Дискусионен либерален клуб по “Дарик Радио”
15.06.2017

„Сингъл Степ“ се присъедини към отворено писмо срещу хомофобските изявления на Веселин Марешки

Група неправителствени организации, включително „Сингъл Степ“, излязоха с отворено писмо, адресирано до председателя на Народното събрание и председателя на етичната комисия в парламента, по повод изказването на Веселин Марешки от 31 май 2017. В него той приравнява различната сексуална ориентация със „зависимост“ и призовава народни представители „или да заявят своята зависимост, или тихомълком да напуснат Народното събрание“.

От трибуната на върховния законодателен орган в България, Марешки не просто обижда някого по лични причини, се казва в писмото, той извършва пряка дискриминация, нарушавайки Конституцията, Закона за защита от дискриминацията, Хартата на основните права на Европейския съюз и дори устава на собствената си партия, в която е записано, че нейна основна цел е „да участва в българския политически живот като защитава неотменните човешки права и свободи“.

Подписалите отвореното писмо призовават за публично извинение от страна на Марешки, а Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика да разгледа случая и да излезе със становище.

Можете да прочетете пълното писмо тук.