fbpx

Политиците смятат темата ЛГБТ за твърде токсична. Николета Габровска пред Свободна Европа

Кристиян Върбановски е следващият победител от първото издание на Digital Indie Lab
03.11.2021
Георги Карамфилов спечели стипендия за реализирането на свой проект по време на първото издание на Digital Indie Lab
05.11.2021

В събота десетина националисти нападнаха центъра Rainbow, който е място за обсъждания на общността ЛГБТ. Мебели и техника бяха изпочупени, а момиче беше ударено по лицето.

Само няколко месеца по-рано, по време на кампанията преди изборите през юли, отново имаше подобни акции срещу общността. Тогава обект на атаките беше център на фондация Single Step.

„През юли никой не пострада физически и тогава на това се гледаше като на „дискусионните клубове“ на двете враждуващи едва ли не страни“, каза по този повод пред Свободна Европа Николета Габровска, изпълнителен директор на фондацията.

По думите ѝ в момента реакцията е по-различна само защото конфликтът е имал „физическо измерение“, но въпреки това хората не си дават ясна сметка, че всъщност „националистически, екстремистки групировки и движения на практика казват, че едни хора нямат право да живеят“.

„Просто политиците трябва да разберат, че това не е една тема, която трябва да се прехвърля като горещ картоф от министерство на министерство, защото никой не иска да я пипа и защото тя е твърде токсична и губи гласове“, смята Габровска.

„Мисля, че те ще разберат, че не им губи гласове, а че това е някаква базова, цивилизационна граница, която няма как да продължаваме да прекрачваме“, добави тя.

Цялото интервю може да чуете/прочетете тук.