Ново устройство в ХИВ терапията

Оптимизиране на изписването на лекарства за ХИВ-позитивните
04.02.2018
Моята история: доброволецът IV
17.02.2018

Ново устройство в ХИВ терапията

От Момчил Баев

Ново устройство за орален прием, под формата на капсула, която се пие веднъж седмично може да доставя две или три анти-ретровирусни лекарства и значително да намали риска от пропускане на дозата и респективно от развиване на резистентност към лекарствата, казва ново проучване публикувано в сп. Nature Communication през януари, 2018.

Изследователският екип включва експерти от Metropolitan Institute of Technology (MIT) и Brigham & Women’s Hospital – Robert Langer, Daniel Kuritzkes и други.

Изследователите описват устройството си като малка кутия за лекарства (mini-pillbox), не по-голямо от нормално лекарство, но съдържащо структура във формата на звезда, която отделя медикамент в продължение на до 7 дни. Звездовидната форма предотвратява малкото устройство да премине от стомаха в останалата част от храносмилателната система докато то не свърши работата си по отделяне на лекарството, когато звездовидната форма се разпада и преминава през храносмилателната система. Учените подчертават, че устройството по никакъв начин не пречи на преминаването на храна през храносмилателната система. „Малката кутия за лекарства“ може да доставя до 6 формулировки на лекарства (по една за всеки лъч от звездата), но може да се ползва само за ежеседмичен режим на прием, когато дневната доза е 50 мг или по-малка. Изследователите са използвали интегралните инхибитори Долутегравир (Dolutegravir) и Каботегравир (Cabotegravir) и не-нуклеозидния инхибитор на обратната транскритаза Рилпивирин (non-nucleoside reverse transcriptase inhibitor Rilpivirine), за да тестват устройството у прасета. Лекарствата са заредени в полимерни матрици, които освобождават веществата бавно в продължение на седмица.

Пилотното изследване показва, че концентрациите на всяко от лекарствата в кръвта остават достатъчно високи и в случая на Рилпивирин до нивата на ежедневна доза в продължение на поне седмица. Скоростта, с която лекарствата се отделят може да се модифицира с помощта на различни полимери, които да задържат лекарството. Единственият недостатък е, че този метод на доставяне на лекарство, е подходящ за препарати, които са стабилни в стомашна киселина. Например употребата на Тенофовир алафенамиде (TAF) трябва да бъде изключена, защото само 10 % от лекарството остават в стабилна форма, която може да се преработи от метаболизма след 10-часово излагане на стомашна киселина.

Устройството е направено така, че да преодолее трудностите при дозирането на лекарства с удължено освобождаване, които се приемат орално. За хора, които не желаят да приемат форми с продължително освобождаване чрез мускулна инжекция, хапче веднъж седмично би изглеждало атрактивна опция.

Междувременно ViiV Healthcare разработва комбинация от Каботегравир и Рилпивирин като дългодействащ препарат в продължение на 2 месеца чрез подкожна инжекция.

Звездовидното устройство също ще бъде подходящо за прием на предекспозиционна профилактика на ХИВ (PrEP), посочват изследователите в проучването, които са моделирали потенциалното въздействие при тази употреба. Те твърдят, че седмичен прием на PrEP ще подобри ефективността му с 20% в сравнение с ежедневен прием заради подобряване в придържането към режима.

Проучването е частично финансирано от Фондация Бил и Мелинда Гейтс и американския национален институт по здравеопазване.

MIT-Weekly-HIV_0