Мравин и планетата Гора

Епизод четири от втори сезон на нашия подкаст с гост Д-р Владимир Сотиров е вече факт
20.01.2021
С епизод пет от втори сезон на нашия подкаст празнуваме деня на любовта
14.02.2021

Мравин и планетата Гора

Малката мравка Мравин е загубил мравуняка, който довчера е бил негов дом. Докато тъгува в гората и не знае какво да прави, той среща горския куриер Мис Бръмба и нейната партньорка по живот – Госпожица Бътърфлай. Приключението им започва с една боровинка, която да засити глада на осиротялата мравка, и продължава в търсене на нов дом, в който той да е обичан и щастлив. По пътя си ще срещнат различни горски обитатели, всеки със своите странности и различия. „Мравин и планетата Гора“ отнася малки и големи в свят, в който най-важно е да бъдем заедно и да се обичаме, въпреки че сме различни.

„Мравин и планетата Гора“ е детска книжка с автор Великан Василева и илюстратор Веселка Велинова, която с най-голямо удоволствие подкрепихме, заради всички важни за обществото ни теми, които тя засяга.

„Приказният свят на Мравин ще ви разкрие по вълшебен и достъпен начин теми, за които или трудно се говори, или често се мълчи“, коментира психологът д-р Иванина Анчева. „И „винаги има решение!“ Често то е да се опитаме да приемем, да разберем света на другия, който може да „вижда“ с ръцете си, размества буквите на думите, останал е без дом, перата са му черни, а не бели, или има една друга любов в живота си. Уж по-различен от вас, а в същото време усмивките ни са еднакви.“

Великан Василева:

Идеята за тази детска книжка се роди преди две години след дискусия в една самоорганизирана група на еднополовите семейства в България. Росица Енчева (тя е част от групата, а книжката е посветена на нея и нейното семейство) се свърза с мен и ентусиазирано заяви, че трябва да пиша за техните деца. В началото не приех исканията ѝ на сериозно, но тя беше настоятелна и не спираше да ме пита дали пиша. Не пишех.

Една вечер Зорница Димитрова - дизайнерката, която се погрижи за предпечата на книжката, ме попита как, според мен, би се казвала една мравка. Без да се замисля изстрелях – Мравин!

Така Мравин започна да „живее“ с мен и да не ми дава мира докато не написах историята му, в която той намира своите две майки и заживява с тях.

Исках това да не е само детска приказка, а история, която е инспирирана от истински факти за животните в природата. Така се появиха и семейство Червеночовкови. После Господин и Госпожа Калинкови, чичо Кърт и други животни, които не можаха всичките да се поберат само в една книжка, затова в смелите ни мечти Мравин ще бъде поредица, в която той ще открива и други приятели.

„Мравин и планетата Гора“ се роди бързо като текст, но срещна много трудности по пътя си, за да се визуализира, затова когато Веселка Велинова прегърна идеята с търпение, скица след скица и цвят след цвят, това зареди целия проект с още повече любов.

Щастлива и благодарна съм, че проектът беше подкрепен и от фондация „Сингъл Степ“ и асоциация „Родители“, защото това даде възможност книжката да стигне до повече семейства и техните деца.

Първоначалните средства за издаване на книжката са събрани от индивидуални дарения, включително от родителите от спомената по-горе група. Ние от Сингъл Степ подкрепяме финансово издаването със собствени средства. Асоциация Родители са партньори като организация, работеща с деца и смятаща, че темите, които книжката засяга са важни.

Книжката „Мравин и планетата Гора“ може да закупите от нашия сайт тук.