fbpx

10 силно препоръчителни филма от 2010 насам

Безплатен конфиденциален орален тест за ХИВ вкъщи
29.09.2018
Сингъл Степ партнира на Синелибри
12.10.2018

10 силно препоръчвани филма от 2010 насам

Филмите с ЛГБТ тематика набират популярност, все повече и повече биват заснети и в днешен ден можем да се радваме на богат избор от такива - някои добри, някои не толкова, а трети, наистина невероятни. Особено напоследък, ЛГБТ филмите са достигнали по-високо ниво, не само като брой, а и качество на сюжет. И тъй като дълбините на ЛГБТ киното са внушителни в началото - ние сме тук, за да помогнем. Избрахме 10 силно препоръчителни филма от 2010г. насам, за които можете да прочетете повече долу. Пак заповядайте :)

Каръл 2015 /Carol/

Отреден с приз за най-добър ЛГБТ филм на всички времена от фестивала BFI Flare, Каръл е създаден по книгата на Партиша Хайсмит “Цената на солта”. Историята на младата Терез Белевет, която среща мистериозна красива жена по време на работата си в търговски център и се влюбва в нея, е бегло базирана на житейския опит на самата Хайсмит. Случайната среща на Терез и Каръл се превръща в забранена любовна история, която ние, като наблюдатели следим до последния кадър със затаен дъх и се надяваме се на най-хубавия край, въпреки обстоятелствата. Каръл е истинско произведение и то не само заради красивата кинематография и силните представления на Кейт Бланшет и Рууни Мара. Филмът реалистично обрисува отношения към гей отношенията през 50-те години в Съединените Щати. Книгата “Цената на солта” от своя страна е значима за ЛГБТ литературата, тъй като при публикуването си през 1952г. е първата история за ЛГБТ връзка, която не завършва нещастно.

Синьото е най-топлият цвят / Blue Is the Warmest Colour (La Vie d'Adèle) (2013) /

Синьото е най-топлият цвят е от онези филми, които ни оставят с палитра от емоции, но безразличието не е една от тях. С типичната си за европейското кино автентичност, изобличава чувства и образи, така че да създаде у гледащите екстаз и опустошение в равни количества. Проследяваме Адел - една от главните героини - в нейния път към порастването, изписан със съмнения в търсенето на себе си. В началото на филма Адел е ученичка, размишляваща относно недоволството от живота си, когато се запознава с Емма - вълнуваща художничка със светло-синя коса, която й показва многото пластове на живота, до които още не се е докоснала. Синьото е най-топлият цвят не е просто история за влюбване и ралюбване, нито пък само за порастване. Филмът пресъздава по-скоро бавното израстване в себе си - търсенето в малките скрити ъгли на душата и приемането на себе си като себе си, дори, и особено когато обществото иска да си някой друг. А ако не само обществото мисли по този начин? Какво ако това са близките ти, семейството ти и приятелския ти кръг? А какво ако си ти?

Датчанката 2015 / The Danish Girl (2015) /

Еди Редмейн е гений. Не мога да си представя за друг актьор, който да можеше да се справи по-добре от него с ролята на Лили Елбе - Датската транс художничка, родена като Ейенар Вегенер и един от първите хора в света, които преминават през операция за смяна на пола. Датчанката ще вземе сърцето Ви и ще го разбие на милиони парченца, защото е невероятен портрет на борбата да трябва да намериш себе си физически или да се преродиш болезнено в човека, който трябва да бъдеш след раждането си в грешното тяло и нуждата да се криеш зад фасада от всички, включително себе си. Това не е лесно за гледане пътешествие, една идеална метафора за раждане - болката, жертвата, съмнението и накрая щастието - простите думи на Лили “Аз съм напълно себе си.” казват всичко. Ако има едно нещо, което остава с нас след филма, то е, че животът си струва единствено и само ако го живеем като себе си.

Назови ме с твоето име 2017 / Call Me by Your Name /

Призови ме с твоето име е сладка лятна история за любовта и отпразнуване, по думите на режисьора Лука Гуаданино, на “меланхолята по изгубеното”. В Италия през 1983, докато “очаква лятото да свърши”, Елио, 17-годишният син на известен професор по археология среща Оливър, зрелостник на баща си, който отива на живее с тях за шест седмици, докато работи с професора. Двамата бавно биват привлечени един от друг измежду лековити интелектуални разговори и плуване в езерото. Назови ме с твоето име преплита романтика и меланхолия по толкова красив начин, че въпреки, че в края му оставаме малко или много съкрушени, ни показва, че откриването на себе си и съзряването вървят ръка за ръка с неизбежното чувство за загуба. Още повече, филмът напомня на нещо, което сладникавите любовни истории често ни караме да забравим - че една невероятна любов не трябва да трае вечно, за да е истинска.

Прислужницата / The Handmaiden (아가씨) (2016) /

Парк Чан-ук взима The Fingersmith - известната книга на Сара Уотърс, чието действие се развива в Англия по време на Викторианската епоха и я превръща в завладяваща тъмна приказка в Японска Южна Кореа. Тази многопластова мистерия въвлича две млади жени с опитен измамник, който планира да ги използва като част от заговор да обезнаследи за своя полза богата наследница. Филмът ще ви държи на ръба на седалката, ще ви отведе в зловещия привлекателен свят на фетиша и независимо колко убедени сте, че знаете какво ще се случи накрая, грешите. Чан-ук го адаптира финия сюжет за екран като идеално съчетание на красота и тъмнина, доказвайки, че любовта може да се зароди при най-неочаквани обстоятелства.

Уикендът 2011 / Weekend (2011) /

Уикендът е един от онези филми, които разказват много дълга история, но за кратко. Докато търси забивка в гей бар, Ръсел среща Глен и двамата се отправят към апартамента на Ръсел за, както в началото предполагат, секс за една нощ. Нощта постепено се превръща в цял уикенд, който двамата прекарват заедно изследвайки теми като любов, обвързване, приемането на собствената сексуалност. Нежен, този филм разкрива на зрителите личността на двамата герои - Ръсел, по-резервиран и Глен - провокативен, ученик по изкуствата, изключително открит към темите за секс и сексуалност. Контрастът между двамата не носи просто удоволствие когато се сближават, той ни помага да осъззнаем забележителната промяна в живота и на двамата за краткото споделено време.

Как да печелиш на дама (всеки път) 2015 / How to Win at Checkers (Every Time) (พี่ชาย My Hero) (2015) /

Как да печелиш на дама (всеки път) разглежда любовта като тема от повече от един ъгъл - тази между любовници, тази в семейството, бащината любов и любовта на живота ти. Оут е 11-годишен сирак, отгледан от по-големия си гей брат Ек, който се среща с мъж от много по-висока социална класа от тях. Животът на тримата приема неочакван обрат когато двамата достигат нужната възраст, 21, за участие в лотария, определяща кой ще отиде в армията. Там започва пътешествието на Оут през Тайландския престъпен свят и мисията му да събере достатъчно пари за да задържи брат си извън бойното поле. Как да печелиш на дама (всеки път) задава въпроси като: Колко сме съгласни да жертваме за тези, които обичаме? С каква част от себе си сме съгласни да се разделим и колко губим в процеса? Може ли любовта във всяка своя форма да устои бруталната реалност?

Свободно падане 2013 / Free Fall (Freier Fall) (2013) /

Кой не обича добри истории за хетеросексуални хора, осъзнали различната си сексуалност? Свободно падане е историята на Марк, полицай, който живее с дългогодишната си приятелка и бъдеща майка на детето им. Докато е на тренировъчен лагер, той среща Кай, с когото в началото има конфликт, но по-късно става близък приятел. Приятелството обаче започва да се превръща в нещо по-дълбоко, събуждайки у Марк въпроси и поставяйки го между образа на бъдещото му семейството и новооткритата му любов към Кай. В лицата на главните си герои, Свободно падане предлага фина бленда между сила и чувствитоелност, докато същевременно разбива всеки стереотип на онова, което приемаме за “мъжественост”. Не е просто история за любов или за намирането на себе си, а за баланса между лоялност и любов, срам и истина и разбира се, хората и очакванията на обществото за тях.

Искам да се прибера сам 2014 / The Way He Looks (Hoje Eu Quero Voltar Sozinho) (2014) /

Искам да се прибера сам е история за любовта, която достига отвъд очевидното. Лека, стопляща и искрена, историята поставя за свой център любовен триъгълник между тийнейджъри. Джиована е най-добра приятелка на Лео и също така е влюбена в него, което разбираме само от погледа й. Той обаче няма и най-малка представа за това, защото не го “вижда”. Лео е сляп. Нещата между тях се променят когато Лео и Габриел, красив негов съученик са сложени да работят заедно по училищен проект, по време на който Габриел е силно заинтригуван от Лео и различния начин, по който той ‘вижда' света. Това води до обичайните елементи на история за млада любов - неочаквани чувства, ревност и самооткриване. А именно слепотата на Лео е онзи детайл, който режисьорът Даниел Рибиеро използва, за да превърне привидно клишираната история във въздействащ филм. Впечатляващото е, че той постига това почти неангажиращо, така че да не усетиш, че става дума за нещо голямо. Но всъщност знаеш, че е такова. Искам да се прибера сам е филм след който ще искате да се усмихвате и да затворите очи дори за малко, за да “видите” какво е любовта.

Прайд 2014 / Pride (2014) /

Този филм е толкова страхотен, че след него ще искате да се качите на стол и да викате от щастие колкото ви глас държи. Историята се върти около група ЛГБТ активисти, които осъзнават, че споделят общ враг с участниците на стачката на миньорите през 1984г. - а именно полицията и политиците на Маргарет Татчър. Това води до създаването на групата за взаимопомощ 'Лесбийки и Гей мъже в подкрепа на миньорите’, която подпомага събирането на средства за семействата, афектирани от стачката. Когато даренията им са отхвърлени заради публичен имидж от Съюза на Миньорите, групата решава да отиде до случайно избрано село в Уелс и да дари парите директно на нуждаещите се. Прайд е филм, който те изпълва с оптимизъм. Вдъхновява те и доказва още веднъж, че единството е най-силната ни страна и е онова, което постига най-значими резултати. А коя е най-добрата част? Филмът е базиран на истинска история.

С обич, Саймън 2018. / Love, Simon (2018) /

Caймън e нa 17 гoдини и cи пaдa пo мъжe, нo ниĸoгa нe e ĸaзвaл тoвa. Toй e дъpжaл в тaйнa тaзи cвoя нaĸлoннocт oт вcичĸи: нитo poдитeлитe мy Eмили и Джaĸ, нитo cecтpa мy Hopa и cъyчeницитe мy знaят зa тoвa.Toй нe oбичa пpoмeнитe и ce чyвcтвa дocтa дoбpe cpeд ĸoмпaниятa нa нaй-дoбpитe cи пpиятeли: Лия и нeйнaтa пpиятeлĸa Aби. He възнaмepявa в млaдeшĸитe гoдинa в гимнaзиятa дa пpoмeня cвoятa opиeнтaция. Ho тoй cи пишe c Вluе, чoвeĸ, ĸoйтo cтoи oт дpyгaтa cтpaнa нa ĸoмпютъp, ниĸoгa нe e cpeщaл и ĸoйтo нe пoзнaвa. Caймън ce ocмeлявa дa paзĸpиe тaйнaтa cи. Taĸa eдин имeйл, изпpaтeн дo мoмчe, ĸoeтo ниĸoгa нe e cpeщaл, пoпaдa в нeпpaвилни pъцe. Cъoбщeниeтo пoпaдa в pъцeтe нa нaй-гoлeмия ĸyпoнджия в ĸлaca – Mapтин, ĸoйтo зaпoявa дa гo изнyдвa. Mapтин xapecвa пpиятeлĸaтa мy Aби, пpи ĸoeтo гo пpинyждaвa дa мy пoмaгa, двaмaтa дa ce cъбepaт. Caймън e в cлoжнa cитyaция, зaщoтo във вceĸи eдин мoмeнт мoжe дa бъдe пoдигpaвaн oт ĸлaca cи. Oбъpĸaн, тoй ce вĸoпчвa в живoтa cи, ĸaĸтo ниĸoгa пpeди, бeз дa пoдoзиpa, чe излизaнeтo oт тaзи cитyaция, мoжe дa e нaй-лecнoтo нeщo.