fbpx

GenerationArt: Момата Барби

Фондация Сингъл Степ си търси проектен мениджър!
28.01.2022
“При рода на село” е първият от тримата избрани за финансова подкрепа в Digital Idnie Lab 2.0
01.02.2022

Представяме ви Момата Барби: Инфлуенсър

През вече отминаващото лято един необичаен пътешественик обиколи страната ни. Облечена в българска носия, една кукла разказва в социалната мрежа Инстаграм за красотата на природата ни, богатата ни история и традиции, които трябва да съхраним.

Момата Барби е българка, "родена" в Белгия, в дома на Диана Петрова, която учи кинорежисура в Антверпен. По време на ограниченията в страната заради пандемията, Диана спонтанно решила да съчетае хобитата си да пише и да изработва ръчно различни неща. Така съчетала и образа на куклата Барби с този на традиционната българка от село.

Момата Барби се захванала с типични за българското село занимания – например да направи баница, а Диана Петрова решила, че ще е забавно да я снима и да измисля придружаващи съответната ситуация текстове. Момата чете книгите на Елин Пелин, играе ръченица, отглежда домати за шопска салата, пече чушки на печка „Раховец“, бродира шевици и докато прави това, ние се докосваме до някои от размислите й.

„Моята идея беше не да популяризирам българското на чужденците, колкото да напомням на българите за българското. Аз също не познавам нашите традиции и идеята ми е чрез нея да се почувствам малко повече вкъщи и да се запозная повече с нашата култура“, споделя Диана Петрова.


Момата Барби е двадесет и четвъртият участник, избран да бъде представен в GenerationArt – пространство, в което можеш да се изразиш и да покажеш своето изкуство. Ако и ти искаш да се включиш, поканата е отворена към хора от цялата страна, без краен срок – пиши ни на с кратко описание на жанра, в който работиш и какво е твоето послание чрез изкуството, което правиш. Без значение каква е твоята посока, какъв е твоят жанр и форма, нямаме търпение да споделиш работата си с нашата публика!От ноември 2019 г. GenerationArt е част от тригодишния проект „Овластяване на млади ЛГБТИ хора чрез достъп до услуги, мотивация и фокусирана промяна на политики“, който се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подкрепа и овластяване на млади ЛГБТИ хора и работещите с тях професионалисти.

Цялата отговорност за съдържанието на тази рубрика се носи от фондация „Сингъл Степ“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Финансовия механизъм на ЕИП и Оператора на Фонд Активни граждани България.