“Отворена близост – Животът на ЛГБТК+ общността в Украйна (2017-)“ от Лана Яновска.

GenerationArt: Нура Ал Кадри
17.06.2022
Обучение на тема “Професионални критерии и насоки за подкрепа на младежи с различна сексуална ориентация и полова идентичност” в град Велико Търново
21.06.2022

На 16 юни общностното пространство The Steps посрещна множеството гости, дошли да видят откриването на дългоочакваната изложба “Отворена близост - Животът на ЛГБТК+ общността в Украйна (2017-)“ на украинската фотографка Лана Яновска.

Изложбата е организирана от фондация Сингъл Степ, в партньорство с Forbidden Colours (Белгия) и фондация ГЛАС. “С този проект искам да покажа ЛГБТК+ украинците като обикновени хора, които живеят живота си и се гордеят с това, което правят, и с това, което са”, казва Лана. Куратор е Петър Вълчев, български режисьор, продуцент и фотограф.

На събитието говориха Петър Вълчев, куратор на изложбата, Иван Димов, основател на фондация Сингъл Степ и на пространството The Steps, Реми Бони, директор на фондация Forbidden Colours (Белгия) и представител на Белгийското посолство в София. Самата Лана Яновска разказа за вдъхновението си и за героите на изложбата, както и за процеса на създаване на фотографиите. Водещ на събитието беше Коста Каракашян.

 
 

Изложбата е част от тригодишния проект „Овластяване на млади ЛГБТИ хора чрез достъп до услуги, мотивация и фокусирана промяна на политики“, който се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подкрепа и овластяване на млади ЛГБТИ хора и работещите с тях професионалисти.

Цялата отговорност за съдържанието на тази рубрика се носи от фондация „Сингъл Степ“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Финансовия механизъм на ЕИП и Оператора на Фонд Активни граждани България.