fbpx

“Отворена близост – Животът на ЛГБТК+ общността в Украйна (2017-)“ от Лана Яновска.

GenerationArt: Нура Ал Кадри
17.06.2022
Еднополовите партньори и техните деца отново са изключени от закона за защита от домашното насилие
24.06.2022

На 16 юни общностното пространство The Steps посрещна множеството гости, дошли да видят откриването на дългоочакваната самостоятелна изложба “Отворена близост - Животът на ЛГБТК+ общността в Украйна (2017-)“ на украинската фотографка Лана Яновска.

Изложбата е организирана от фондация Сингъл Степ, в партньорство с Forbidden Colours (Белгия) и фондация ГЛАС. “С този проект искам да покажа ЛГБТК+ украинците като обикновени хора, които живеят живота си и се гордеят с това, което правят, и с това, което са”, казва Лана. Куратор е Петър Вълчев, български режисьор, продуцент и фотограф.

На събитието говориха Петър Вълчев, куратор на изложбата, Иван Димов, основател на фондация Сингъл Степ и на пространството The Steps, Реми Бони, директор на фондация Forbidden Colours (Белгия) и представител на Белгийското посолство в София. Самата Лана Яновска разказа за вдъхновението си и за героите на изложбата, както и за процеса на създаване на фотографиите. Водещ на събитието беше Коста Каракашян.

 
 

Изложбата е част от тригодишния проект „Овластяване на млади ЛГБТИ хора чрез достъп до услуги, мотивация и фокусирана промяна на политики“, който се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подкрепа и овластяване на млади ЛГБТИ хора и работещите с тях професионалисти.

Цялата отговорност за съдържанието на тази рубрика се носи от фондация „Сингъл Степ“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Финансовия механизъм на ЕИП и Оператора на Фонд Активни граждани България.