fbpx

Първият лицензиран ЛГБТИ онлайн чат вече работи

Акселераторът на Reach for Change Bulgaria – Промяната
25.09.2017
Отворено писмо относно репресирани ЛГБТ хора в Азербайджан
30.09.2017

Първият лицензиран ЛГБТИ онлайн чат вече работи

Горди сме да обявим, че на 23 октомври 2017, „Сингъл Степ“ стартира първия национален, лицензиран и обслужван от професионалисти онлайн чат за ЛГБТИ (гей, лесбийки, бисексуални, транс и интерсекс) младежи, техните родители, приятели и съмишленици. Това е резултат от дълги месеци на адаптиране на успешни практики от водещи международни ЛГБТИ организации, подсигуряване на устойчиво дългосрочно финансиране, създаване на правилни партньорства и обучаване на екип от професионалисти, за да можем да предоставим един жизненоважен ресурс за нашата общност.

„Сингъл Степ“ е единствената ЛГБТИ организация в България, която е лицензирана да предоставя социални услуги за младежи и подрастващи от Държавната агенция за закрила на детето, както и от Агенцията за социално подпомагане. Екипът ни от обучени професионалисти е ръководен от Анна Жукивская – образован във Великобритания психолог, със значителен практически опит в работата с младежи и техните семейства. Благодарим на групата на T.I.A. (Transgender & Intersex & Allies) и на Пол Найденов от Фондация "Ресурсен център - Билитис" за помощта по време на обучението и за ценните им насоки.

Онлайн чатът работи всеки ден от 20:00 до 23:00 и предоставя безплатна и конфиденциална подкрепа, както и специализирана информация и ресурси за ЛГБТИ младежи, техните семейства, приятели и съмишленици.

След стартирането на чата, продължаваме с приоритетите от нашата мисия да осигуряваме цялостен набор от ресурси, чрез които да подпомогнем нашата до голяма степен „невидима“ общност в България. Общностният център на „Сингъл Степ“ ще отвори врати до няколко месеца. Той ще предоставя жизненоважна психологическа, правна и медицинска помощ, групи за взаимопомощ, както и безопасно пространство за ЛГБТИ младежи за срещи, събития и ще бъде отворен за всички ЛГБТИ организации, членове на общността и съмишленици.

Искрено благодарим на всички наши български и международни партньори и съмишленици, които ни помагат от самото начало да реализираме нашите инициативи.

Фондация „Сингъл Степ“ е притежател на лиценз за Социална услуга за деца №1199 от 07 август 2017, издаден от Държавна агенция за закрила на детето. Фондацията притежава удостоверение за регистрация №01961-0001 – Заповед №РД1-345/10.08.2017 г. за предоставяне на социални услуги, издадено от Агенция за социално подпомагане. Обхватът на лиценза и удостоверението е „Център за подкрепа и консултиране на ЛГБТИ младежи и техните семейства“.