fbpx

ЛГБТИ тийнейджъри

Събитие “Embrace Diversity. It’s Good Business v1.0”
19.04.2017
Разкриване
23.04.2017

ЛГБТИ тийнейджъри

Помня как стоя в класната стая с ученици от 9-ти клас и как обсъждаме различни стереотипи, свързани със сексуалната ориентация. В началото на този час повечето от учениците бяха готови да лепят етикети, да се смея на глас и да се впускат в погрешни заключения. За щастие, до края на този динамичен час, те бяха загубили готовността си да съдят хората въз основа на половата им идентичност или сексуалната им ориентация. Въпреки това, повечето от тях дори не забелязаха, че в класната стая седеше момче, притихнало на мястото си. Името му беше Петър*. Той беше тийнейджър гей.

Той имаше много приятели, дори и сред тези, които говореха негативно за ЛГБТИ общността. Въпреки това, на него му отне ужасно много време, за да постигне яснота за собствената си сексуалност и най-накрая, когато беше в 11 клас, той се разкри пред приятелите си. Спомням си срама, страшните мисли, които ми споделяше през тези хаотични години на самоосъзнаване, на криене, на това да се опитва да промени чувствата си и самия себе си. Да, спомням си и въпросите, които родителите му ми задаваха (можете да прочетете повече за това в раздела „За родители“.

Ще се опитам да ви кажа това, млади приятели, което казах и на него, с надеждата да направя пътя ви по-лесен. Нека съм директна за едно нещо от самото начало:

Вие сте, които сте. Човешко същество като всички останали, със страхове и очаквания, с възходи и падения, с мечти – изгубени и намерени.

Нека позная, най-вероятно сте влюбени. И кой казва, че ако сте влюбени в най-добрия си приятел (например), който е от същия пол като вас, то вие сте болни, умствено изостанали, изложени на риск от развитие на психично заболяване или сте в объркана „фаза в живота“?

Е, най-вероятно ще чувате това често – от приятели, познати, членове на семейството или учители. Нека да оставим това за сега и да се съсредоточим върху вас.

Как се чувствате?

Обзалагам се, че в момента вероятно се чувствате изгубени, объркани или уплашени. Вие сте ЛГБТИ тийнейджъри – не сте болни. Върнете се назад във времето и си помислете кога за първи път осъзнахте, че сте привлечени от хора от вашия пол? Почувствахте го естествено, нали? Това, което го прави трудно, са социалните очаквания на хората около вас.

Ако оставим тези неща настрана и разгледаме чувствата ви – те са напълно нормални. И като добавим факта, че това не е въпрос на избор, а въпрос на това как се чувстваш, то кой трябва да се промени? Вие или очакванията на родителите, семейството и приятелите? Аз залагам на втория вариант. Ако вашите родители реагират с едно от най-честите твърдения – „Трябва ни психологическа помощ, за да те оправим!“ – тогава, моля ви запазете спокойствие и се опитайте да им обясните, че не изпитвате никакъв вид психологически безпокойства, не сте под стрес, не сте били изнасилени в миналото, за да се формира това „поведение“ в момента, че това не е някаква самозаблуда.

За щастие, живеем във времена, когато границите на толерантност достигат все по-високи нива и медицинските лица и специалистите психолози не се отнасят към хомосексуалната ориентация като към психическо заболяване. Ако родителите ви трябва да прочетат повече по ЛГБТИ въпросите, можете да им покажете следния линк.

Откъде знаете?

Може да ви зададат въпроса: „Откъде знаеш, че си гей, ако още не си правил секс?“ Е, първоначалният отговор на това твърдение от хетеросексуалните ти приятели трябва да е: „Откъде ти знаеш, че си хетеросексуален тогава?“

Сексуалната ориентация е нещо дълбоко вкоренено в нашата личност и тя диктува към кого сме привлечени още преди първите ни сексуални преживявания. Може би ви харесва да общувате с хора от противоположния пол, но никога не сте изпитвали някакво привличане към тях. Това е напълно ОК.


Хайде стига, никой не се ражда гей!

Голяма част от изследванията в наши дни показват, че сексуалната ориентация е резултат както от биологични фактори, така и от средата и че определено не е въпрос на избор. Най-голямото изследване на близнаци в света, проведено в Queen Mary, Университета в Лондон, заключава, че хомосексуална ориентация до голяма степен се формира от генетиката и случайни фактори на обкръжаващата среда. Така че, факторите са сложни – няма един-единствен гей ген, или един фактор от обкръжаващата среда.

Хетеросексуалното поведение също е оформено от комплексни фактори, което насочва към извода, че без значение какъв е видът на сексуалната ориентация – тя е резултат от смесица от генетични фактори и фактори от средата. Повечето хора изпитват малко или никакво усещането за избор по отношение на сексуалността си. Така че, да, развитието на сексуалната ориентация стартира много рано в жизнения цикъл, дори още преди раждането.

Значи, ако си гей, означава, че се държиш като момиче, а ако си лесбийка – като мъж?

Може да ви се случи да чуете това стереотипно твърдение. Колкото и да е нормално за всеки индивид да създава етикети за всичко, което вижда, чувства, докосва, познава, в повечето случаи, тези стереотипи са старомодни. (Препоръчвам ви да разгледате нашия Речник , за да се запознаете с всички различни аспекти на ЛГБТИ идентичностите).

Сексуалността не трябва да бъде начин за възприемане на нечие поведение. Сексуалността е само едно от качествата на нашата личност, не забравяйте това. Да си припомним Петър от началото на тази статия – никой не предполагаше, че е гей, докато той не го сподели. Нямаше надпис на челото. Това е още една причина да бъдете по-внимателни с думите си – никога не знаете кой слуша.

Добре, кой е „мъжът“ и кой „жената“ в една гей връзка?

Тези ролеви типове са тооолкова старомодни. Да говорим за роли в така нареченото традиционно семейство – лично аз познавам толкова много татковци, които си остават вкъщи и майки, фокусирани в кариерата. И това е нормално. Хората са много различни и връзките, които си създават са такива, че да им пасват. В нашия модерен свят стандартните роли във всяка връзка се променят, така че бъдете отворени за собствените си чувства и отношения с любимия човек..

Някога ще имаш ли „нормална“ връзка?

О, да! Някои хора мислят, че всичко, което се различава от една връзка между хетеросексуални хора, не е „нещо истинско“. Съществуват твърдения, че гей хората не подбират сексуалните си партньори и че по някакъв начин са предопределени да не бъдат моногамни. Все пак, нека ви кажа, че ЛГБТИ хората са напълно способни да формират здрави, дълготрайни, любящи взаимоотношения. Еднополовите двойки са точно толкова способни да имат успешна или неуспешна връзка, колкото разнополовите двойки. Трябва да се каже обаче, че една от причините еднополовите връзки понякога да изглеждат по-трудни за запазване, е хомофобията в обществото и усещането, че трябва да се „бориш срещу целия свят“. Една връзка се създава/разрушава от хората – от техните качества, силните им и слабите им страни – а не от половата им идентичност или сексуалната ориентация.

Ще се заразиш ли с ХИВ по-лесно, само защото си гей?

ХИВ може да засегне всеки, без значение от неговата сексуална ориентация, цвят на кожата, полова идентичност, възраст, религия. ХИВ се предава от заразено лице чрез необезопасен секс (анален или вагинален), употреба на наркотици – споделяне на игли, заразена кръв, от майка на дете. Това, което зависи от вас, е да се предпазите от ХИВ и други полово предавани болести чрез използване на презервативи!