ЛГБТИ В България: Какво зависи от мен

Георги Ненов е третият гост-лектор в Digital Indie lab 2.0
22.11.2021

Заповядайте на една от многото общностни дискусии, които бихме искали да организираме за нашата общност - ЛГБТИ хората в България.

За хората, които не са в София или не искат да присъстват физически, ще осигурим лайв.

Колкото и предизвикателства да ни носи да сме ЛГБТИ в България, виждаме, че общността ни става все по-голяма, видима и активна. Говоренето за това, което ни вълнува като общност, обмяната на мнения и идеи, въпросите очи в очи, обединяването зад общи искания, е част от пътя ни да използваме енергията си за реални постижения.

Теми на дискусията:

▪️ Най-належащите законодателни промени - престъпленията от омраза и брачното равенство: колко ни остава? Всички от общността имаме усещането, че тези две промени са безкрайно логични, но същевременно - все се отлагат за някакво необозримо бъдеще. Попитайте ни какви стъпки сме направили дотук по темата, какво предстои и каква е времевата рамка. Ние искаме да чуем от общността как си представя да ги прилага и използва в собственото си ежедневие.

▪️ Резултатите от последните избори са ясни. Кой и как в парламента може да работи за моите права? Всички ние като общност вероятно сме гласували за различни политически партии и това е нормално. Какво, обаче, искаме от народните представители, без значение от коя политическа сила са? Как си представяме на практика правата ни да бъдат подобрени от работа в парламента, а и от други институции? Какво могат да свършат неправителствените организации за това?

▪️ На мен ми пука, какво да направя? Всички виждаме все по-голямата активност на общността ни в социалните мрежи - ясно е, че искаме равноправие, представеност, видимост и приемане. Протестът след случилото се в Рейнбоу Хъб ни показа, че гласността носи резултат. Какво да направим, за да сме обединени и активни не само при подобни ситуации?

Повече за събитието може да откриете тук.