„Обичам това, че съм гей и обичам нашите постижения”

Нека празнуваме Прайд месец заедно
21.05.2020
Девети епизод от нашия подкаст вече е онлайн
03.06.2020

„Обичам това, че съм гей и обичам нашите постижения“ – „обикновеното сърце“ на борбата срещу СПИН угасна.

Лари Креймър, писател, драматург, гей и СПИН активист ни напусна в сряда, 27 май, 2020 година в дома си в Ню Йорк на 84 годишна възраст. Съпругът му Дейвид Уебстър съобщава, че Лари е страдал от пневмония, която е причина за смъртта му.

Гей общността загуби един от най-смелите си активисти, който ще бъде запомнен с острия си език и страстта, която влагаше в борбата за правата на гей мъжете и хората, живеещи с ХИВ. Той заема челните редици в битката със СПИН епидемията сред гей мъжете в САЩ в началото на 80-те. През 1981 година Креймър е сред основателите на GMHC (Gay Men’s Health Crisis) – първата организация, предлагаща услуги за хора с ХИВ и, занимаваща се с активизъм и застъпничество за достъп до лечение и диагностика. В последствие, неговите съратници в организацията го отстраняват от ръководния пост заради острия му език и агресивното поведение в борбата с институциите.

В последствие Лари основава по-скоро милитантната група ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power). Той не подкрепя меките дипломатични методи на някои от своите братя активисти, заради бездушието, което вижда от страна на институциите и събира около себе си гей мъже, лесбийки и транс хора, които са готови да се борят за живота си с всички средства. Демонстрациите на ACT UP призовават открито за гражданско неподчинение и събират хиляди хора, уморени от латентността на институциите. Активистите настояват за ускорени проучвания и разработване на лекарства за ХИВ, за край на дискриминацията на гей мъжете и лесбийките. Демонстрациите и блокадите силно разтърсват дейността на правителствени служби, Уол Стрийт и католическата църква.

3.	Protesters from ACT UP in front of City Hall in New York in 1992. New York Daily News Archive. NY Daily News via Getty Images.

3. Protesters from ACT UP in front of City Hall in New York in 1992. New York Daily News Archive. NY Daily News via Getty Images.

Още в началото на 80-те Лари е сред първите активисти, които предвиждат, че рядката форма на рак сред гей мъжете (Сарком на Капоши) ще се разпространи по целия свят като всяка друга сексуално предавана инфекция, и ще убие милиони, без оглед на сексуалната им ориентация. Тогава обществото не подозира колко прав ще се окаже той.

Публично известният и в наши дни инфекционист и директор на американския институт по алергология и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи чува посланието на Креймър. Активистът публикува гръмко отворено писмо в The San Francisco Examiner през 1988 г. като нарича д-р Фаучи убиец и „некомпетентен идиот“.

Днес, когато Лари не е сред нас, д-р Фаучи казва за него пред The New York Times: „Веднъж като се справите с риториката му, откривате, че в думите на Лари Креймър има много смисъл и, че той имаше златно сърце“. След критичните години на кризата със СПИН през 80-те, двамата стават приятели и поддържат връзка през цялото това време до смъртта на Лари.

В следващите години Креймър ще критикува президентите Рейгън, Буш старши и Клинтън за създаването на „Холокост на безразличието“ заради непредприемане на мерки за предотвратяването на и смъртните случаи от СПИН.

Наследството, което Лари Креймър ни оставя далеч не се изчерпва с активизма му. През 1978 написва книгата „Педали“ (Faggots) в типичния за него циничен и графичен стил, която е приета със смесени мнения дори в ЛГБТ общността. Новелата представя промискуитетния гей живота на Fire Island, Ню Йорк и ширещата се употреба на дрога. Днес книгата се счита за класика в модерната куиър литература.

Той е автор на бурно одобряваната пиеса „Обикновено сърце“ (The Normal Heart) за гей нюйоркчанин, който се бори със СПИН. Пиесата е екранизирана от режисьора Раян Мърфи (Ryan Murphy) и е в платформата на HBO под същото заглавие. На Креймър му отнема няколко десетилетия да екранизира работата си като няколко продуценти опитват, но се провалят, най-известна сред които, Барбра Стрейзанд. Филмът показва силно лични за Лари проблеми – „Обикновено сърце“ извира от сърцето му, разказвайки историята на писател, активист, гневен на лекарите, правителството и дори на другите гей мъже затова, че не се борят достатъчно силно срещу мистериозната болест, станала известна като СПИН. „Обичам това, че съм гей и обичам постиженията ни, но съм толкова обезуражен от нещата, които не постигнахме“, казва Креймър в свое интервю за The New York Times през 2014 г. Негово вдъхновение са нещата, които не са наред и до сетните си дни смята, че с интелектуалната мощ на общността ни сме постигнали твърде малко. Съжалява, че все още ХИВ не представлява обединяваща сила за всички нас. Това е заветът, който Лари ни оставя – борбата продължава и имаме още много битки да водим.

Днес наследството на Лари Креймър продължава да живее и ще въздейства на поколения след нас. Създадената от него GMHC продължава да функционира в Ню Йорк и предоставя безценни услуги по изследване, консултиране, подкрепа и други услуги за гей мъже с ХИВ. Смелостта на Креймър, и други като него, промени хода на историята и живота на милиони хора с ХИВ.

Ако искате да научите повече за живота и делото на Лари Креймър, ви предлагаме следните ресурси.

Трейлър на филма “The Normal Heart”, достъпен в HBO.

Трейлър на документалния филм "Larry Kramer in love and anger”, също достъпен в HBO.


Момчил Баев, 27 май, 2020 г.

ACT UP Poster federal building demonstration

ACT UP Poster federal building demonstration