fbpx

GenerationArt: Христиан Бакалов

GenerationArt: Анна Стоева
11.04.2022
GenerationArt: Филип Гюров
18.04.2022

Представяме ви Христиан Бакалов: артист

След като учи в Балетното училище на Софийска опера в България, Христиан Бакалов започва танцовата си кариера във Франция в Младия балет на Франция и CCNN на Нант.

От 2009 г. живее и работи в Брюксел, където участва в откриването на независимото пърформанс пространство Volksroom под режисурата на Иво Димчев. Познаваме го като изпълнител на Иво Димчев, Ян Фабр и Миет Уорлоп, но е участвал и в продукции на Робърт Уилсън, Жером Бел и Флорентина Холцингер и Винсент Рибек.

През 2013 г. започва да разработва първата си потапяща перформативна инсталация BRIGHT, в която публиката играе главна роля. Размивайки границите между перформативно действие и инсталация, Бакалов разработва поредица от потапящи методи, за да въведе публиката в паралелна вселена, като се обръща към тях лице в лице чрез различни сетива.

Трилогията ETERNIA, вдъхновена от концепцията на Спиноза за вечността, е произведена и подкрепена от ArtEast Foundation и Workspacebrussels.

През 2014 г. той разработва BRIGHT, първата си потапяща инсталация, в която публиката играе водеща роля. Потопени в обширни тъмни пространства, пълни с фосфоресциращи знаци, най-баналните и ежедневни предмети стават омагьосани и отчуждени. Размивайки границите между перформативно действие и инсталация, Бакалов разработва поредица от методи, за да въведе публиката в една поетична вселена. PURE е втората част от трилогията на Бакалов, вдъхновена от концепцията на Спиноза за вечността. Това е непрекъснат художествен процес, който приема различни форми във всеки контекст. Третата и последна част от трилогията, ETERNAL, бе създадена през 2019 г.

През декември 2021 г. бяхме домакин на Христиан в нашето пространство The Steps, за което той специално създаде потапящата инсталация PURE STEPS.

"Преди 5 години, когато започнах да работя над потапящата визуална инсталация PURE, реших да създам едно неповторимо преживяване, което "говорейки" без думи и директно на тялото и сетивата на всеки човек, да задава един важен и много личен за мен въпрос: "Възприемам ли света и реалността, в която живея, по начин толкова чист, колкото е моята същност?“

Повече за работата на Християн можете да следите на неговия сайт и инстаграм.


Християн е двадесет и осмият участник, избран да бъде представен в GenerationArt – пространство, в което можеш да се изразиш и да покажеш своето изкуство. Ако и ти искаш да се включиш, поканата е отворена към хора от цялата страна, без краен срок – пиши ни на с кратко описание на жанра, в който работиш и какво е твоето послание чрез изкуството, което правиш. Без значение каква е твоята посока, какъв е твоят жанр и форма, нямаме търпение да споделиш работата си с нашата публика!От ноември 2019 г. GenerationArt е част от тригодишния проект „Овластяване на млади ЛГБТИ хора чрез достъп до услуги, мотивация и фокусирана промяна на политики“, който се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подкрепа и овластяване на млади ЛГБТИ хора и работещите с тях професионалисти.

Цялата отговорност за съдържанието на тази рубрика се носи от фондация „Сингъл Степ“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Финансовия механизъм на ЕИП и Оператора на Фонд Активни граждани България.