Тестване за ХИВ и психосоциална подкрепа

Кои са местата, където можеш да се изследваш за ХИВ и къде да потърсиш емоционална подкрепа

Тестване за ХИВ в България


Единственият начин за поставяне на диагноза ХИВ е чрез тест и никакви симптоми сами на себе си не могат да бъдат основание за диагноза. Повечето достъпни тестове, които са първа линия на диагностика търсят антитела на ХИВ в кръвта на човек. Това означава, че след инфектиране, тялото на човек започва да произвежда специфични антитела, чрез които да се бори с новата инфекция и именно те се търсят чрез тестването.

Тук е важно да се отбележи, че ХИВ инфекцията има т.нар. „прозоречен период“ или това е времето между инфектирането до образуването на антитела. Този период може да бъде между 2 седмици и 2 месеца (в повечето случаи 1 месец). Този дълъг период е причината за висока тревожност у хората, които смятат, че може да са били изложени на инфекция.

У нас, както и навсякъде по света, съществуват няколко вида тестове за ХИВ. Условно можем да ги разделим на бързи тестове и на такива, които се правят в лабораторни условия. Бързите тестове могат да бъдат чрез капка кръв или орални (когато тампон се натрива във венците). И двата вида бързи тестове търсят антитела.

Другите тестове, които се правят в лаборатория са с по-висока точност.


Там методите са ELISA Western Blot и PCR, но съществува и т.нар. 4-то поколение тест, който търси едновременно антитела и антигени на вируса.

  • PCR тестът е този, който най-скоро след инфектиране може да открие вируса (3-4 дни след инфекция).
  • 4-то поколение антитела/антиген тест дава акуратност след 9-28 дни след инфектиране и е препоръчван стандарт.

Ако искаш да научиш повече за това кои тестове къде могат да бъдат направени, се свържи с нас. Министерство на здравеопазването поддържа мрежа от специализирани кабинето за излседване за ХИВ в различни градове в страната, наречени КАБКИС (Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и излседване за СПИН). Всички те са разположени в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) – бившите ХЕИ. В кои градове можеш да намериш КАБКИС и техните контакти, може да прочетеш тук. Тест за ХИВ с антитела също може да бъде направен в почти всяка частна лаборатория, но там не е анонимно и е срещу заплащане. Не забравяй, че ако си получил положителен резултат при тест за ХИВ той не е окончателна диагноза и задължително трябва да бъде потвърден в Националната потвърдителна лаборатория по ХИВ тук.


Емоционална подкрепа във връзка с ХИВ и сексуалното общуване


Ако смяташ, че може да си бил изложен на ХИВ или друга инфекция и имаш нужда да поговориш за това със специалист, ние сме на разположение на е-мейл: и телефон: 0886 74 65 60.

Често пъти темите, свързани със сексуалното общуване и сексуални практики са прекалено лични и трудно се обсъждат с родители, партньори или личен лекар. В същото време това са въпроси, които не търпят отлагане и трябва да бъдат обсъдени.

Ако си правил секс и се чудиш дали това е бил рисков контакт или, ако си решил, че искаш да промениш рисковото си поведение в дъгосречен план, ние сме на разположение. При нужда от друга специализирана консултация или изследване, ние можем и да те насочим към различни специалисти в зависимост от конкретния проблем.


Група за подкрепа на хора, живеещи с ХИВ

Стартираме психотерапевтична група за подкрепа на хора, живеещи с ХИВ. Целта на групата е подпомагане и адаптиране към живот с хронично заболяването каквото е ХИВ и произтичащите от това процеси. Групата ще бъде водена от групов психотерапевт с богат опит в работата с ХИВ – Теодора Милотинова, свързала значителна част от професионалния си път с живота на хората, живеещи с ХИВ у нас. За повече информация прочетете тук.