fbpx

Здравна консултация за транс хора

Психологическа подкрепа в услуга на транс хората в България
30.10.2021
Проектът „С.У.П.Е.Р.“ – част от големите победители в първото издание на Digital Indie Lab
03.11.2021

Здравна консултация за транс хора в България

В българската медицинска практика все още е възприет терминът „транссексуалност“, макар той да не е достатъчно близък до терминa на английски език „transgender”.

Медицината и у нас идентифицира транссексуалността като специфично явление, което е описано в МКБ-10 под код F64.0. Десетата ревизия на МКБ е тази, която понастоящем се ползва в България и тя обяснява явлението така: “Лицето желае да живее и да бъде възприемано като принадлежащо към противоположния пол, което обикновено се придружава от чувството на дискомфорт от собствения анатомичен пол, или от преживяването му като несъответствен. Налице е желание за подлагане на хирургична операция и хормонално лечение, за да направи тялото си колкото е възможно по-съответно на предпочитания от него пол“. В 11-то издание на Международната класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето, транссексуалността вече е изключена от раздел „Умствени и поведенчески разстройства“.

Отричането на явлението транссексуалност е противопоставяне на науката, включително и медицината. Това противопоставяне у нас пречи за предоставянето на качествени здравни услуги на лицата в това състояние, които имат нужда от медицински грижи, за да синхронизират анатомичния с психичния пол.

В тази връзка, Сингъл Степ предоставя здравни консултации с медицинско лице, които да помогнат на транс хората да изберат пътя от възможности, които стоят пред тях в прехода. Тъй като личното преживяване на всеки транс човек е строго индивидуално и всеки подход може да е различен според нуждите и желанията на конкретния човек. За транс хората, които не са навършили пълнолетие, здравната консултация се провежда при съгласие или участие на родител.

Какво представлява здравната консултация:

1. Здравната консултация има за цел да се установи какви са потребностите и желанията на транс човек и какви са неговите/нейните/техните очаквания.

2. Запознава транс човека с отделните стъпки в медицинския преход и го/я/ги подготвя за работата с различните медицински специалисти.

3. Здравният експерт насочва транс човека за консултация/и със специалист психотерапевт, ако вече такива консултации не са започнали.

4. Подпомага транс човека в срещата му със здравната система и възможните препятствия по пътя.

5. Индивидуална подготовка преди всеки преглед при лекар-специалист.

6. Насочва транс човека за преглед при специалист-ендокринолог за оценка на ендокринния статус.

7. Назначаване на лабораторни изследвания, вкл. хормонални.

8. Насочване към други медицински специалисти (акушер-гинеколози, андролози и др.) според индивидуалните потребности.

9. Назначаване на хормоно-заместваща терапия (ХЗТ), на базата на личните потребности и характеристики, установени при прегледите.

10. Последващо наблюдение и изследвания от специалист за въздействието на ХЗТ.

11. Подкрепа при намиране на възможности за хирургически процедури по смяна на пола.