fbpx

GenerationArt: Viá T. Nam

SUBLIME | Изложба на Вера Гоцева – Ломовера
27.09.2022
Последно обучение за социални работници на тема “Професионални критерии и насоки за подкрепа на младежи с различна сексуална ориентация и полова идентичност” – гр. София
03.10.2022

Представяме ви Viá T. Nam: Драг кралица

Днес в рамките на GenerationArt ви срещаме с една от новите звезди на българската драг сцена – екзотичната принцеса Viá T. Nam. С бляскавите си визии и изящна красота, Виа е създадена да покорява сърца и да бъде в центъра на вниманието. Помолихме я за интервю и ето какво ни разкри тя.

Коя е Виа Нам?

Виа Нам е образ, създаден със страшно много труд и усилия, създаден единствено и само с двете ми ръце. Виа е лесно разпознаваема именно заради азиатските й черти, които гледам да подчертавам възможно най-много, било то с грим или с дрехи. Виа е едно от новите лица в българските драг среди, но смело твърдя, че образът се развива със страшна скорост, което дори и мен плаши на моменти, но много се радвам, че хората виждат усилията, които полагам. Разбира се, като нов артист все още нямам възможността да запозная Виа с широката ни публика, а както знаем, драг сцената в България е прекалено малка. Надявам се в най-скоро време да имам възможността да предам на хората всичко, което имам да им кажа. Повярвайте ми, то е страшно много.

Как се роди идеята за образа й?

Виа Нам се роди съвсем на шега, бих казал. Излезнах в драг няколко дни преди 20-тия си рожден ден, и от ден първи знаех, че искам да се занимавам с драг занапред. Това мое хоби, надявам се в бъдеще и работа, ми показа, че въображението ми може да достигне до нива, за които дори и не подозирах. Винаги съм имал интерес към модата и може би това беше нещото, което ме грабна в началото.

Разкажи ни повече за човека, който стои зад Виа.

Зад образа на Виа се крие едно много различно момче. През останалото време съм едно 20-годишно момче на име Филип. Момче с най-обикновен живот, с най-обикновена работа, с най-обикновено обкръжение. За жалост или не, с не толкова обикновен вид. Полуазиатец съм, с доста ,,шармантен'' стил, което автоматично ме прави атракция, където и да отида.

Какво те вдъхновява?

Може да ме вдъхнови всичко. Вдъхновяват ме други артист или пък може да е най-обикновен човек. Може да е дадена емоция, може да е филм, може да е дори и фраза. Търся красотата във всичко, както би трябвало всички да правим, и мисля, че се справям добре с нейното интерпретиране засега.

Какви са плановете ти за бъдещето? Какво да очакваме от Виа?

Плановете ми за бъдещето са много мащабни. Много бих се радвал и наистина ще направя всичко възможно да бъда един от хората, които ще поставят началото на новата ера в драг изкуството в България. Имаме страшно добри примери на българската сцена. Безкрайно талантливи артисти, но мисля, че е време да се ъпгрейднем и знам, че можем.

Повече за Viá T. Nam можете да откриете в Инстаграм.


Viá T. Nam е тридесет и седмият участник, избран да бъде представен в GenerationArt – пространство, в което можеш да се изразиш и да покажеш своето изкуство. Ако и ти искаш да се включиш, поканата е отворена към хора от цялата страна, без краен срок – пиши ни на с кратко описание на жанра, в който работиш и какво е твоето послание чрез изкуството, което правиш. Без значение каква е твоята посока, какъв е твоят жанр и форма, нямаме търпение да споделиш работата си с нашата публика!От ноември 2019 г. GenerationArt е част от тригодишния проект „Овластяване на млади ЛГБТИ хора чрез достъп до услуги, мотивация и фокусирана промяна на политики“, който се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подкрепа и овластяване на млади ЛГБТИ хора и работещите с тях професионалисти.

Цялата отговорност за съдържанието на тази рубрика се носи от фондация „Сингъл Степ“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Финансовия механизъм на ЕИП и Оператора на Фонд Активни граждани България.