fbpx

GenerationArt: Мартин Върбанов

Мария Урилска – новото попълнение в мрежата ни от психолози в страната
02.11.2022
GenerationArt: Андреа Драгов
21.11.2022

Представяме ви Мартин Върбанов: актьор, танцьор и поет

Днес в GenerationArt ви представяме Мартин Върбанов. Оставяме го да ви разкаже за своя път в изкуството, за артистичните си мечти и за творчеството си.

„Казвам се Мартин Върбанов и театърът е мой спътник. Приключението ми в театралния свят започна още в ранно детство. Израснах в театъра на родителите ми и до ден днешен нямам категорична преценка дали театърът бе избор или амалгама от дълбоко закодиран ген и душевен опит. Преди четири години имах радостта да осъществя бляна към театъра в професия, защото преди точно четири години бях приет в НАТФИЗ ”Кръстьо Сарафов”. Академията ми даде ясната представа, че любимото ми изкуство всъщност е безкрайно, а също и безкрайно трудоемко. Трудът от своя страна облагородява човека и дава своите плодове. Плодовете в този сценарий са спектаклите „Любовта на Дон Перлимплин” по Ф.Г. Лорка, „Бяла приказка” от Валери Петров и „Случайна Гара” по разказите на Чудомир, Елин Пелин и Йордан Радичков. Забравих да споделя, че съм куклен актьор и все пак като такъв се развивам в танца, поезията и др. С прости думи обичам да се предизвиквам и колкото са по-големи предизвикателствата, толкова по-голяма е силата, заложена в нас, за да ги надмогнем.

Вдъхновението е производно на възхищението, а в моя случай и на възмущението. Стимулът ми за творчество е всичко онова, което тласка поносимостта и търпението ми до стената. Желанието за творчество се ражда от конфликта на красотата и разрухата в света, който, както вече сигурно разбрахте, виждам далеч по-вълшебен, отколкото черен, бял или сив. Театърът ми дава полето да изкажа различни истории, а понякога и моите собствени. Театралното изкуството предоставя възможността да изведем божествеността от човека. То разчупва нашите установени представи, граници и рамки и отваря място в съзнанието и душата за най-същественото изкуство, а именно промяната. Вдъхновението ми е вярата, че мога да променя поне с малко материята. Например да помогна на едно тъжно дете да се усмихне. По-горе споменах за предизвикателства. Всъщност в ущърб на лъжата, единственото истинско предизвикателство, стоящо по пътя ми, съм самият аз.“

Мартин споделя и някои от своите стихове с публиката.

"Ако мъжът за секунда бе жена, щеше да умре" - Мартин Върбанов

На някъде
с мръсния бус и
не пия
пуснал си блус и
вониш
на ракия.

Беше разкошен хотел.
Даде ми сатенена пижама
и пари някой бе ти превел.
Чудна стая, но не за двама.

Тук сме.
Не сме сами!
Как не разбрах,
кой дявол ме убеди.
"Ще ти хареса" -
каза ми ти.

И съзнах,
че изящната
пижама
ми бе някак
ясно, немислимо
страшно, зловещо
и ужасно голяма.

Имаше блясък,
после щрак и
искра,
чу се трясък,
после мрак.
Станах звезда.
Разбита, синя,
сама.

Насилена си казах:
"Не съм вечна
сама се врекох твоя
и от теб
след боя,
съм тъй далечна,
влюбена
и само моя."

Мартин Върбанов
Дата: 21.08.2022г.
Час: 03:10

Словото мълчи, по него перото, с тях и обществото. А двете части на душата, чакат да се слеят в единен пламък.

Ти, чието име значи Бог,
Си тук, макар и в мисъл.
Ти, все още във залог,
Си живия ми смисъл.
Бях чул от теб тогава:
„Не бъди зад мен,
Мога да не водя.
Не бъди пред мен,
И аз имам воля.
Бъди до мен.”
И ден по ден,
Истински се моля.
За тогава, когато
Фенерът сянка
Хвърляше от двама.

Мартин Върбанов
Дата: 04.03.2022г.
Час: 23:55
Можете да разберете още за Мартин във фейсбук и да последвате работата му в инстаграм.

Мартин Върбанов е четиридесетият участник, избран да бъде представен в GenerationArt – пространство, в което можеш да се изразиш и да покажеш своето изкуство. Ако и ти искаш да се включиш, поканата е отворена към хора от цялата страна, без краен срок – пиши ни на с кратко описание на жанра, в който работиш и какво е твоето послание чрез изкуството, което правиш. Без значение каква е твоята посока, какъв е твоят жанр и форма, нямаме търпение да споделиш работата си с нашата публика!