fbpx

GenerationArt: Хараламби Марков

Последно обучение за социални работници на тема “Професионални критерии и насоки за подкрепа на младежи с различна сексуална ориентация и полова идентичност” – гр. София
03.10.2022
Приемопомирение | Изложба на Хараламби Марков
07.10.2022

Представяме ви Хараламби Марков: писател, рецензент и редактор

Хараламби Марков е небинарен български писател на кратки разкази, рецензент и редактор, работещ във фантастичните жанрове. Той беше първият българин, който беше приет да присъства на Clarion Writers’ Workshop през 2014 г. Неговият разказ „Езикът на ножовете“ беше в дългия списък за наградата Nebula за най-добър кратък разказ през 2014 г. Работата му се появява в TOR.com, Uncanny Magazine, Evil in Technicolor, Weird Fiction Review, Stories for Chip, Eurasian Monsters и Lackington’s. През 2021 г. участва в организацията на международната писателска конференция BonFIYAH.

Работата му засяга теми около трансгресивността на телесното, психично здраве, окултното и космическия ужас. Той започва работата си в колажирането като начин да адресира безсилието си в работата си с текстове. Основният принцип, който ръководи неговия процес, са тактилните аспекти на колажите като форма на интуитивно създаване.

Марков работи като копирайтър на свободна практика и е писал за всичко от конференции и луксозни пътувания до финансови услуги и киберсигурност.

С колажи се занимава от началото на пандемията като форма на терапия покрай стреса и несигурността на живота, и подходът му е интуитивен. Изложбата ‘Приемопомирение’ (Reconcilicceptance на английски) е първа стъпка в разгръщане на визуален наратив и засяга себеусещането за това да си куиър човек, живеещ в страна, която не те обича като такъв; животът под тежестта на миналото и ‘традиционните български ценности’, и намирането на някаква форма личен мир. Повече информация за изложбата и кога публиката ще може да я види ще публикуваме съвсем скоро.

Повече за Хараламби можете да научите в Instagram.

Някои от разказите на Хараламби на английски език може да прочетете на линковете по-долу:

The Language of Knives

When Raspberries Bloom in August

Bones Are Stones for Building


Хараламби е тридесет и осмият участник, избран да бъде представен в GenerationArt – пространство, в което можеш да се изразиш и да покажеш своето изкуство. Ако и ти искаш да се включиш, поканата е отворена към хора от цялата страна, без краен срок – пиши ни на с кратко описание на жанра, в който работиш и какво е твоето послание чрез изкуството, което правиш. Без значение каква е твоята посока, какъв е твоят жанр и форма, нямаме търпение да споделиш работата си с нашата публика!От ноември 2019 г. GenerationArt е част от тригодишния проект „Овластяване на млади ЛГБТИ хора чрез достъп до услуги, мотивация и фокусирана промяна на политики“, който се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подкрепа и овластяване на млади ЛГБТИ хора и работещите с тях професионалисти.

Цялата отговорност за съдържанието на тази рубрика се носи от фондация „Сингъл Степ“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Финансовия механизъм на ЕИП и Оператора на Фонд Активни граждани България.

www.activecitizensfund.bg