GenerationArt: Емили Николова

Пилотният епизод от втори сезон на нашия подкаст е вече факт
18.11.2020
BeHuman(e) 2021 – благотворителният календар на Фондация Сингъл Степ и Фондация Шаро
23.11.2020

Представяме ви Емили: гримьор

Тя е десетият участник, който Сингъл Степ избра да участва в #GenerationArt.

Аз съм Емили, на 20. Работя като гримьор от години, снимам портрети непрофесионално, понякога играя на сцена и често (с много желание) влизам в ролята на арт директор за фотосесии. Вече втора година живея в Англия и уча Specilalist Hair and Media Makeup (Медия Коса и Грим) в University College Birmingham, специализация мода.


1. Защо реши да се занимаваш с грим?


Не бих го описала като решение. Нямало е един специфичен момент, в който да си кажа: "С това искам да се занимавам!". Всичко с грима стана непланирано и натурално, занаята сам ме избра. Преди гимназията рисувах, ходих на уроци всяка седмица в продължение на пет-шест години и макар да ми се отдаваше, не го усещах като "моето нещо". На 13 открих чудото YouTube, което ме запозна с грима в неговата най - невинна форма - тогава нямаше инфлуенсъри, а млади американки, които се гримираха сами в спалните си и споделяха любими продукти и техники. Дни след 14тия ми рожден ден започнах курс при една гримьорка - Тони Стрелкова. Тя ме прие с усмивка и ентусиазъм, въпреки че нямах нито лична карта, нито четки. На следващото лято изкарах първия си сертификат, с който започнах и работата с клиенти. Сама се научих да снимам, да обработвам, да се рекламирам. От булки и абитуриентки преминах на театър и специални ефекти.


2. Какво те вдъхновява?


Вдъхновявам се от музика, от чувства, от собствените си преживявания. Всеки има своята лична вселена, която ражда идеи и пази спомени. Моята е видима в повечето ми визии: харесва ми да си мисля, че те разказват истории без думи. Разбира се, следя и други артисти и техните стилове - за мен те са мотивация, не конкуренция.


3. Какво искаш да покажеш на хората с изкуството си? Какво предаваш през него?


Гримът е емоция, която можеш да носиш. Гримът е терапия, която сам си създаваш. Няма граници и правила, има само социални норми, които за жалост и до днес спират много хора от удоволствието на себеизразяването и дължимата им свобода. Все още се притеснявам, когато баба ми разглежда снимки на новите ми гримове и види на тях момче. Притеснявам се, защото знам какво си мисли, макар да не го казва на глас. Чувствам се отговорна за промяната на тукашните предразсъдъци, на дефиницията на "нормално". Искам моето изкуство да бъде причината някой да не се срамува да покаже истинското си Аз. Обществото често определя гримът като маска, а всъщност той е точно обратното - гримът е посредник между нашите личности и външния свят.


4. Къде можем да видим нещата, които правиш?


Опитвам се да съм активна в Инстаграм! Качвам повече и в портфолиото си, всеки е добре дошъл да разгледа - на десктоп е много красиво и подредено. Скоро надявам се ще гримирам за филми и музикални клипове, може би и за London Fashion Week догодина.  IG и emnikolova.com


Емили е десетият участник, избран да бъде представен в GenerationArt – пространство, в което можеш да се изразиш и да покажеш своето изкуство. Ако и ти искаш да се включиш, поканата е отворена към хора от цялата страна, без краен срок – пиши ни на с кратко описание на жанра, в който работиш и какво е твоето послание чрез изкуството, което правиш. Без значение каква е твоята посока, какъв е твоят жанр и форма, нямаме търпение да споделиш работата си с нашата публика!От ноември 2019 г. GenerationArt е част от тригодишния проект „Овластяване на млади ЛГБТИ хора чрез достъп до услуги, мотивация и фокусирана промяна на политики“, който се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подкрепа и овластяване на млади ЛГБТИ хора и работещите с тях професионалисти.

Цялата отговорност за съдържанието на тази рубрика се носи от фондация „Сингъл Степ“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Финансовия механизъм на ЕИП и Оператора на Фонд Активни граждани България.