GenerationArt: Ани-Яна Ивановска

Епизод три от втори сезон на нашия подкаст е свързан с изостреното усещане за отхвърляне по време на празници
21.12.2020
Епизод четири от втори сезон на нашия подкаст с гост Д-р Владимир Сотиров е вече факт
20.01.2021

Представяме ви Ани-Яна: Фотограф

Тя е единадесетият участник, който Сингъл Степ избра да участва в #GenerationArt.

Ани-Яна Петеринова Ивановска.. или на кратко Ивановска. Фотограф, Мърчендайзер & Стилист. Минималист.

I have no special talent. I am only passionately curious. - Albert Einstein

Не обичам много да говоря за себе си и реших да се представя през думите на мои приятели:

- Всеотдайна, с усет към детайла. - Бунтар, когато става дума за справедливост. - Интроверт. - Готова винаги да помогне. - Open minded.

Занимавала съм се с много неща през годините – рисуване, театър, кино.. Всяко изкуство ми помогна да открия много неща за света и още повече за себе си. Във фотографията се почувствах най-свободна да бъда и да изразявам себе си, така разбрах, че това е “моето нещо”. Започнах без каквито и да било знания и без апарат дори. Взимах на заем от приятели винаги когато можех, излизах и еспериментирах с часове. Прибирах се разглеждах си всички неспулочливи кадри и търсех информация къде съм сбъркала и как да успея да реализирам новите си идеи. Така с течение на времето успях да взема и първия си личин фотоапарат и да намеря своя стил в света на фотографията.

Вдъхновението.. Музата.. това си остава мистерия. Идва и си отива. Намирам вдъхновение навсякъде, дори и там, където най-малко очаквам. Независимо дали ще е човек, събитие или предмет, вдъхновението е енергия. Една магия, за която трябва да си отворен и да позволиш да те намери, когато тя реши. Насила не става.

Всяко изкуство, с което съм се занимавала остави отпичатък в мен. Театърът се появи в интересен момент от живота ми. Помогна ми и ме научи на много неща. Чрез героите, чрез сценографията, чрез работата ми с всечки от екипа успях да науча, че всяко нещо си има причина. Или както е казал Чехов - „Ако в първо действие на сцената виси пушка, то в последното действие тя трябва да гръмне“.

Започнах да наблюдавам много, отстрани. Да виждам малките почти незабележиме мимики, които човек прави. Тиковете, които са несъзнателни, но видиш ли ги разкриват много. Това си остана мои навик и извън сцената.

Във фотографиите ми се опитвам да улавям тези чисти моменти, когато човек е наистина себе си. Когато не е зает със това кой какво ще каже, ще си почисли или когато не мисли за ежедневните задължения. Опитвам се да улавям онези моменти, в които човек се отдава на емоцията изцяло, независимо в какво ситуация. Това в дрешно време става все по трудно и затова аз не спирам да се опитвам. Искам да покажа на хората онази чистота у човек, която все повече остава на заден план. Искам да покажа емоциите.. Щастие, без да е нужно да е материално обвързано. Тъга, без да е нужнода я крием или да я отричаме. Любов, без да и слагаме граници и норми.

Имам няколко проекта върху, които работя и се надявам да стигнат повече аудитория и то не само през социалните мрежи. За момента всичко е все още на ниво “работна площадка”, но се надявам скоро да мога да споделя повече.

Ако това, което прочетохте ви заинтригува, може да последвате Ани-Яна в Инстаграм .

Емили е единадесетият участник, избран да бъде представен в GenerationArt – пространство, в което можеш да се изразиш и да покажеш своето изкуство. Ако и ти искаш да се включиш, поканата е отворена към хора от цялата страна, без краен срок – пиши ни на с кратко описание на жанра, в който работиш и какво е твоето послание чрез изкуството, което правиш. Без значение каква е твоята посока, какъв е твоят жанр и форма, нямаме търпение да споделиш работата си с нашата публика!От ноември 2019 г. GenerationArt е част от тригодишния проект „Овластяване на млади ЛГБТИ хора чрез достъп до услуги, мотивация и фокусирана промяна на политики“, който се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подкрепа и овластяване на млади ЛГБТИ хора и работещите с тях професионалисти.

Цялата отговорност за съдържанието на тази рубрика се носи от фондация „Сингъл Степ“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Финансовия механизъм на ЕИП и Оператора на Фонд Активни граждани България.