fbpx

#endHIVbg: Общностите носят промяната

Представихме CampOUT: идентичност и персона в Пловдив
20.11.2019
Кампанията “#endHIVbg: Общностите носят промяната” в медиите
01.12.2019

#endHIVbg: Общностите носят промяната

ХИВ вече не е присъда

В продължение на много години диагнозата ХИВ инфекция или СПИН бяха възприемани като тежка присъда от пациентите, защото не бяха достъпни разнообразни и ефективни начини за лечение. Днес ситуацията е различна. Шест години след появата на първите случаи на ХИВ в САЩ на пазара се появява първият медикамент за ХИВ позитивни. Днес съществуват десетки такива лекарства и тяхната роля е да попречат на развитието на вируса като по този начин се предпазва имунната система на пациентите. Медицинските открития в лечението на ХИВ са толкова напреднали, че това вече е едно хронично заболяване като диабет или хипертония, ако човек се придържа към лечението си.


Изследвай се редовно

Редовното изследване за ХИВ е важна стъпка към овладяване на епидемията. То е бързо, лесно и безболезнено, а може да бъде и анонимно и конфиденциално. Повечето тестове за ХИВ, които са широкодостъпни са създадени така, че да търсят антитела срещу ХИВ, които тялото само произвежда в резултат на инфекцията. Съществува така нареченият прозоречен период, който е необходим на тялото, за да произведе антитела. Този период е различен при всички, но обикновено е между 2 седмици и 2 месеца. Съществуват и ред други тестове за още по-ранна и точна диагностика според конкретния случай. Свържи се с нас за повече информация.


Прегръдката не убива, стигмата – да

Ежедневното общуване между хората не крие никакви рискове за предаване на вируса! ХИВ е неусточив във външна среда извън тялото и той умира за секунди, което не може да се каже за вируса на хепатит или туберкулозната бактерия например. Споделянето на общи прибори за хранене, чаши, тоалетна чиния, басейн или кърпа за лице не представлява никакъв риск за здравите хора. Напълно безопасни са също прегръдка и целувка с ХИВ позитивен човек.


Стигмата около заболяването е тази, която има убийствен ефект върху хората, живеещи с вируса и ги кара да живеят в сянка и страх.


Терапията за ХИВ работи

В България, както и във всички Европейски държави съществуват десетки видове лекарства за лечение на ХИВ инфекция. Ролята на т.нар. антиретровирусна терапия е да направи количеството на вируса в тялото толкова ниско, че хората, които се придържат към лечението си могат да живеят също толкова дълго, колкото и другите хора. Очакваната продължителност на живот на ХИВ позитивните е същата като при ХИВ негативните, ако се придържат към своето лечение и водят здравословен начин на живот. ХИВ позитивните, които приемат своята терапия също така могат да имат свои деца и това е възможно и в България, благодарение на достъпното лечение. Различните медикаменти за ХИВ имат различни функции при борбата с вируса. За повече информация се свържи с нас.


Ако си на терапия не предаваш вируса

Вече е отдавна известно, че ХИВ позитивните хора, които приемат редовно своята антиретровирусна терапия имат т.нар. „неоткриваем вирусен товар“. Това не означава, че човек е окончателно излекуван от инфекцията, но количеството на вируса в тялото и телесните течности е толкова ниско, че не може да се открие със съществуващата апаратура. Неоткриваемият вирусен товар означава, че човек не може да предава ХИВ на своите сексуални партньори дори и да не ползва презерватив. Това е едно от най-големите открития и постижения на световните усилия за борба с вируса. В световен мащаб тази концепция е известна като U=U (Undetectable = Untransmittable) и върху нея има многобройни научни изследвания, които са достъпни за всички. В България наричаме това откритие Неоткриваем = Непредаваем.


Споделете нашите послания с приятелите си

В обществото ни битуват твърде много погрешни и остарели разбирания за ХИВ, които отдавна са отхвърлени от науката и медицината. Споделете тези послания със своите приятели, за да може повече хора да знаят истината.


Заедно можем да се преборим с вируса и стигмата

Само чрез открит диалог и общуване по темата можем да повдигнем стигмата, която тежи над ХИВ и живеещите с него.