Дани Кирилов – един от стипендиантите в първия акселератор Digital Indie Lab

Екатерина Костадинова – един от победителите в Digital Indie Lab
13.10.2021
Queer Light – дебютна фотографска изложба на Силвия Маринова
15.10.2021

Дани Кирилов стана част и спечели финансова стипендия по време на първото издания на Digital Indie Lab със своята идяа за подкаст, в който заедно с приятели и експерти ще преразглеждат позната ни история и ще търсят премълчаваните куиър* нишки в нея.

Куиър (анл. queer) призмата се използва за изследване и оспорване на начина, по който учени, активисти, художествени текстове и медии утвърждават бинарните категории, основани на пола и половете.

Подкастът е с работното заглавие “Лилави архиви”, като се очаква форматът да бъде с епизоди по 30-40 мин, включващи въвеждане на история, откъси от интервюта със специалисти по темата и неформална дискусия с гост по темата.

Броят на епизодите засега в първия планиран сезон на подкаста е 6. Някои от темите, които ще се засегнат са делото срещу известни хомосексуални личности в социализма, скандалите около живота на княз Фердинанд и други важни личности от времето на Княжеска България, Нетрадиционното поведение и вярвания на богомилите през средновековието или сведенията за отклонения в традициите в Османската империя през вековете.

Крайната цел на Дани Кирилов с своя проект е да се прокара нишка през всички тези отделни събития и личности, които са оставили своята голяма или по-скромна следа в историята на нашите земи. Иначе казано, да се преразгледа и присвои (reclaim) тази част от историята, която целенасочено не се разказва и преподава.

Защото най-силното оръжие срещу твърдения за неестественост, нетрадиционност и чуждоземност на ЛГБТИ обществото в България, е историческото им опровержение.