fbpx

Представяме ви: “Заличено момче” и авторът ѝ Гарард Конли в България

Група за родители на ЛГБТ младежи
27.08.2019
Иван Димов за “Лицата на града”
08.09.2019

"Иска ми се всичко това изобщо да не се беше случвало. Понякога обаче благодаря на Бог, че се случи.“
Гарард Конли

Чухме за книгата "Заличено момче" за първи път преди повече от две години. Бяхме в началото си като организация и тази истинска история, на човек преживял "анти-гей терапия", който е живял и работил в България, ни разтърси. Казахме си - някой ден тази книга трябва да се издаде на български. Мечтаехме си да поканим автора ѝ - Гарард Конли, лично да представи тази толкова важна книга.

Една година по-късно, книгата на Гарард бе екранизирана и то с Никол Кидман, Ръсел Кроу и Лукас Хеджис в главните роли. Гарард Конли и творбата му получиха заслужено световно признание, а ние вече се чудехме изобщо възможно ли ще е да го представим в България, с всичките покани, които получава.

Когато се свързахме с него и му разказахме какво правим за нашата общност, той веднага се съгласи да дойде, защото усети, че и за нас тази кауза е изключително лична. За целия ни екип, както и за партньорите ни от издателство "Колибри", "Заличено момче" и гостуването на Гарард са както той го нарича - "passion project".

"Колибри" не само са партньор в издаването на книгата - по време на тазгодишния фестивал "Синелибри" (фестивал за филми, създадени по литературно произведение), ще бъде показан и филмът "Заличено момче": удостоен с 8 награди и 41 номинации, включително номинации за "Златен глобус" за най-добра авторска песен и за най-добър актьор в драматичен филм (Лукас Хеджис).

Ще можете да чуете и видите Гарард по време на представянето на книгата и филма в София на 6-ти октомври, като част от "Синелибри". След София съвместно с Гарард ще представим книгата и филма във Варна (7-и октомври), Бургас (8-ми октомври) и Пловдив (9-ти октомври).

От другата седмица книгата ще е в книжарниците, както и в нашия онлайн магазин! Следете страницата и социалните ни профили за още инфо.

За книгата

"Заличено момче" проследява пътуването на млад мъж към истинската му самоличност, търпеливото и великодушно преодоляване на травмата и срама, подклаждани от неговото фанатично и тесногръдо обкръжение. Под натиска на своите родители – баптистки проповедник и домакиня – деветнайсетгодишният студент Гарард Конли бива принуден да се включи в програмата "Любов в действие" на подкрепяната от църквата конверсионна терапия, която претендира, че "лекува" хомосексуалността. В противен случай той ще изгуби семейството, приятелите си и Бог, към когото отправя молитви всеки ден от съзнателния си живот. Фактологично прецизните описания на вбесяващо нелепата терапия се редуват с лирични абзаци и размисли за любовта и природата на сексуалността.

Идеята за корицата на българското издание се роди благодарение на участниците в нашия артистичен уъркшоп CampOUT, а фотографията е дело на един от тях - Евгени Кирилов.

За Гарард

Гарард Конли (р. 1984 г.) е американски писател и ЛГБТ активист. "Заличено момче", е писана по време на престоя му в България през 2016 г., преведена е на повече от десет езика и е филмирана под режисурата на Джоуел Еджертън. Конли е автор на подкаста UnErased, в чиито четири епизода с помощта на многобройни интервюта и архивни материали изследва историята на конверсионната терапия в Америка. Негови произведения са публикувани във в. "Ню Йорк Таймс", сп. "Тайм", на уебсайта "Хъфингтън Поуст", сп. "Вирджиния Куотърли Ривю" и др. Живее в Ню Йорк със съпруга си и в момента работи над първия си роман.

"Заличено момче" се публикува от "Колибри" в партньорство с фондация Сингъл Степ, чиято мисия е да подпомага, мотивира и овластява млади ЛГБТИ хора. Приходите от продажбата на книгата са дарение в подкрепа на единствените цялостни услуги в помощ на ЛГБТИ младежи в България, предоставяни от Сингъл Степ.

Визитата на Гарард Конли се осъществява с помощта на Посолство на САЩ в София.