fbpx

Борислав и проектът му “Член 216” финалисти по време на първото издание на Digital Indie Lab

GenerationArt: Севда Семер
11.03.2022
Смяна на пол без явяване в съда – възможно ли е в България?
29.03.2022

"Член 216" е дигитално изживяване, което съчетава кино, музика и изобразително изкуство, за да разкаже историята на ЛГБТК+ общността в България.

Повече за проекта може да прочетете тук

Любовта към родината и едно изречение от родния Наказателен закон от 1896г. вдъхновяват създателя на проекта Борислав да представи българите с различна сексуална ориентация в нова светлина. В модерен и динамичен уебсайт изображения ще се реят по екрана и ще звучи музика, написана специално по повода. Традиционните мотиви от 19-ти век, които сме свикнали да виждаме в черно-бяло, се пресичат с пълноцветното и заедно предлагат алтернативен поглед върху куиър българите от онази епоха.

От една страна, "Член 216" говори на хетеросексуалните българи, някои от които смятат, че различната сексуална ориентация е нещо внесено от чужбина в новото време. Проектът показва, че това не е така чрез местни примери от древността, Средновековието и края на 19-ти век.

"Член 216" се обръща и към тези хора, които са накарани да се чувстват по-малко българи, заради това кого обичат. Борислав пресъздава образите на нашите гей предци, но този път вместо преследвани и наказвани, те са свободни да се обичат и да бъдат себе си. Надеждата на автора е наследниците на тези хора да видят, че и те са част от тъканта на България, и че те също заслужават място на хорото.

"Член 216" призовава да възстановим тази заличена глава от историята на България. Изворите са някъде там - скритите любовни писма, тайни снимки и забравени досиета.

Заедно с Борислав в пътуването през времето и алтернативните реалности се включват и Коста Каракашян (STUDIO KARAKASHYAN) като продуцент, Борис Урумов е оператор, Добромир Кисьов, Сирма Кунчева и Ростислав Шипочки с музика и Антония Кундакова, Ахмет Исмаил и (отново) Сирма Кунчева като актьори.

"Член 216" е подкрепен и от фондация SINGLE STEP, на чийто акселератор за дигитални проекти на социална тематика Digital Indie Lab проектът направи своите първи уверени стъпки.

Повече за проекта може да прочетете тук


Digital Indie Lab e акселератор за млади, будни и мотивирани хора с опит в създаването на дигитално съдържание в каквато и да е форма. Акселераторът включва уъркшопи, индивидуални и групови работни срещи, упражнения с менторите - Гена Трайкова, Мария Атанасова, Борал Шен, Николай Йорданов и още много други гост-лектори в продължение на пет дни. Digital Indie Lab е подкрепена от Google.org Impact Challenge on Safety.