fbpx

GenerationArt: Анна Стоева

Смяна на пол без явяване в съда – възможно ли е в България?
29.03.2022
GenerationArt: Христиан Бакалов
14.04.2022

Представяме ви Анна Стоева: Документалист

Родена в Москва, Анна Стоева е документалист, продуцент и режисьор. Работила е по редица международни документални филми, сред които "Последните черноморски пирати" (HotDocs 2013, Награда на ФИПРЕССИ в Краков 2013), "Татко прави мръсни филми" (премиера на Visions du Reel 2011) и "Хотел Рай" (оригинална програма на HBO България). Тя е продуцент на късометражните филми „На червено“ и „Как да надебелеем здравословно“, които до момента са събрали 45 международни награди и са обиколили над 100 фестивала, както и съавтор и главен сценарист на немския мистериозен хорър сериал HAUSEN (Sky Deutschland 2020).

Нейната медийна продуцентска компания tanuki films, основана заедно с Давид Джамбазов, се фокусира върху документални и онлайн формати за нестопанския сектор и даване на гласност на брандове с кауза.

Анна Стоева е и автор на изложбата „Вещи Безценност“ беше изложена в нашето мултифункционално общностно пространство The Steps.

Изложбата включва серия от фотографии на лични вещи на жени, убити от свои близки, чрез които Стоева иска да разкаже техните истории „отвъд самите трагедии“. Целта ѝ е със снимките си да „докосне хората емоционално, не в главата, а в сърцето“ и да ги накара да се припознаят в портретите на тези жени.


Анна Стоева е двадесет и седмият участник, избран да бъде представен в GenerationArt – пространство, в което можеш да се изразиш и да покажеш своето изкуство. Ако и ти искаш да се включиш, поканата е отворена към хора от цялата страна, без краен срок – пиши ни на с кратко описание на жанра, в който работиш и какво е твоето послание чрез изкуството, което правиш. Без значение каква е твоята посока, какъв е твоят жанр и форма, нямаме търпение да споделиш работата си с нашата публика!От ноември 2019 г. GenerationArt е част от тригодишния проект „Овластяване на млади ЛГБТИ хора чрез достъп до услуги, мотивация и фокусирана промяна на политики“, който се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подкрепа и овластяване на млади ЛГБТИ хора и работещите с тях професионалисти.

Цялата отговорност за съдържанието на тази рубрика се носи от фондация „Сингъл Степ“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че то отразява официалното становище на Финансовия механизъм на ЕИП и Оператора на Фонд Активни граждани България.