fbpx

Четвърти пациент в света напълно излекуван от ХИВ след трансплантация на костен мозък

Платформата за онлайн обучение CommonPoint е отворена за регистрация!
27.07.2022
CampOut 2022: The Inner Beast пърформънс
04.08.2022

САЩ – пациент е излекуван от ХИВ след трансплантация на костен мозък. По този начин вече 4 пациенти са победили вируса.

По данни на учени от областта на ХИВ/СПИН четвърти пациент е излекуван от вируса на ХИВ. При 66-годишния пациент на раковата клиника „City of Hope“ („Град на надеждата“) в щата Калифорния е установено пълно излекуване след трансплантация на костен мозък. Това съобщиха учените вчера, в навечерието на започващата в петък интернационална конференция по СПИН в Монреал, Канада.

Пациентът на „City of Hope“ е вторият ХИВ-пациент, който през тази година е успял да се излекува напълно. През февруари учените определиха пациентка от Ню Йорк за излекувана. Преди това са излекувани пациентите от Берлин и Лондон.

Трансплантацията на костен мозък излекува пациент

Четвъртият пациент, който иска да остане анонимен, споделя в позиция на калифорнийския раков център: „Когато през 1988 г. бях диагностициран с ХИВ смятах, както много други по това време, че това е моята смъртна присъда. Никога не съм мислел, че ще доживея деня, в който повече няма да имам ХИВ. Безкрайно благодарен съм“.

При пациента на „City of Hope“ е диагностицирана левкемия през 2019 г. Поради това – както двамата ХИВ-пациенти от Лондон и Берлин – той получава трансплантация на костен мозък с стволови клетки от донор, с който няма роднинска връзка. Донорът има рядка мутация, при която част от CCR-5-гена липсва. Хора, при които този ген липсва, не могат да бъдат засегнати от имунодефицитната болест СПИН.

Терапията за повечето ХИВ-пациенти не е опция

След ваксината срещу SARS-CoV-2 през март 2021 г., пациентът спира приема на антиретровирусните медикаменти и се счита за напълно излекуван. Той е бил инфектиран с ХИВ в продължение на 31 години – по-дълго от останалите хора, които са излекувани.

Джана Диктър (Jana Dickter), специалист по инфекциозни заболявания в „City of Hope“ каза пред новинарската агенция AFP, че той е най-възрастният напълно излекуван ХИВ-пациент и неговият успех е обнадеждаващ за други по-възрастни ХИВ-пациенти, които също страдат от рак.

Химиотерапията с редуциран интензитет е помогнала при 66-годишния пациенти би могла да направи лечението на ХИВ при други по-възрастни ХИВ-пациенти с рак възможно, казва Диктър. В своята същност това е комплексно лечение със силни странични ефекти, които за повечето ХИВ-пациенти не са опция.

Източник: ZDF

Снимка: Anna Shvets