fbpx

ЛГБТИ организация “Действие” и фондация “Сингъл Степ” обявяват партньорство в подкрепа на транс и небинарната общност в България

Фондация “Сингъл Степ” участва в обученията в програма “Училища за пример” на фондация “Заедно в час”
04.09.2023
Фондация “Сингъл Степ” разширява мрежата си за психологическа подкрепа в град Бургас
01.02.2024

София, 08.11.2023. 

В продължение на дългогодишната ни работа в подкрепа на ЛГБТИ+ общността в България, ЛГБТИ организация “Действие” и фондация “Сингъл Степ” обединяваме усилия за цялостна подкрепа за транс и небинарните хора в България.

Транс и небинарните хора в България остават най-уязвимата част от ЛГБТИ+ общността. Особено в последните 7 години тези две общности бяха многократно таргетирани от политици, законодател и със съдебни решения, което доведе до още по-голямо задълбочаване на проблема. Именно с тази цел обединяваме отдадеността, ресурсите, опита и услугите ни.

Фондация “Сингъл Степ” ще продължи да предоставя индивидуални и групови услуги за психологическа, здравна и кариерна подкрепа, както през последните 6 години за транс хората, а именно:

  • онлайн чат за анонимна подкрепа;
  • индивидуални консултации;
  • групи за подкрепа – на живо и онлайн;
  • здравни консултации за преход и сексуално здраве;
  • консултации за кариерно развитие. 

ЛГБТИ организация “Действие” ще продължи да предоставя правни услуги за транс и небинарните хора в България, която включва:

  • правна подкрепа при дела за утвърждаване на пола;
  • правно представителство пред българските съдилища, Съда на ЕС и Европейския съд по правата на човека. 

Партньорството между двете организации ще предостави цялостна услуга за транс и небинарната общност в България и експертите ни ще работят заедно, за да осигурят достъп до психологическа, здравна, професионална и правна подкрепа за транс и небинарната общност. Въпреки негативния климат към ЛГБТИ+ хората в България, подтикван от популистки политически партии и интереси, ние се ръководим от споделена визия за насърчаване на по-приобщаваща, подкрепяща и овластяваща среда за ЛГБТИ+ общността в страната и в частност транс и небинарните хора. 

“След тълкувателното решение от февруари 2023 г. транс общността в България живее в постоянна несигурност, че това е бил краят на делата за утвърждаване на пола. Това не е така, ние продължаваме да предоставяме безплатна правна помощ на транс хората в България. Едновременно с това през май входирахме искане до Комитета на министрите на Съвета на Европа, касаещо изпълнение на двете решения на ЕСПЧ срещу България”, каза адвокат Деница Любенова от ЛГБТИ организация Действие. 

“От самото създаване на фондация “Сингъл Степ” се стремим да помогнем на хората от общността ни да получат нужната подкрепа с цел да развият своя потенциал и да живеят достоен и пълноценен живот в България, без страх от дискриминация, преследване и постоянни заплахи. Най-уязвимата част от общността ни в България в момента са транс и небинарните хора и съм благодарен на партньорите ни от “Действие”, че заедно ще продължим да помагаме с конкретни ресурси за транс и небинарната общност“, сподели Иван Димов, основател на фондация “Сингъл Степ”.

С цел да разясним цялостните ни услуги в подкрепа на транс и небинарните хора в страната, както и да дадем по-детайлна информация относно процеса на преход, организираме информационна среща само за транс и небинарни хора на 4-ти декември (понеделник) от 19:00 в общностния център на фондация “Сингъл Степ” – The Steps. Срещата ще бъде предавана и онлайн по Zoom. За да гарантираме сигурността на всички участници (на живо и онлайн), нужно е задължително предварително записване тук. Срещата ще бъде модерирана от Антони Христов и ще включва експерти от ЛГБТИ организация “Действие” и фондация “Сингъл Степ”.

За контакти и повече информация:

ЛГБТИ организация “Действие”:  

Фондация “Сингъл Степ:  

Локация: The Steps, ул. “Братя Миладинови” 12, София