fbpx

За новогодишните обещания

Районен съд Перник уважи една от първите молби за признаване на пол в практиката си.
19.12.2022
Родители на ЛГБТ младежи: Разбирате ли, че сме сами?!
10.01.2023

В началото на новата година социалните мрежи се заливат с вдъхновяващи публикации за светлото бъдеще и амбициозни новогодишни решения. Всеки обещава да бъде по-успешен, по-организиран, да възприеме по-здравословен начин на живот и като цяло да остави старото си аз в миналото и да стане съвършен. Подобни постове могат да ни вдъхновят и да ни накарат да си поставим цели, но също така могат да предизвикат безпокойство, завист и чувство, че изоставаме от другите. Ето няколко предложения за алтернативни новогодишни решения, които всъщност могат да ни помогнат да направим настоящата година хубава и с по-малко стрес.

1. Списък с неща, за които сме благодарни
Направи си актуален списък на всички неща, които ти помагат да се наслаждаваш на живота – близките хора, хобитата, интересите, събитията. Не забравяй да добавиш здравето и тялото си – дори да не си в най-добрата си форма, именно тялото ти позволява да правиш всички важни и приятни неща, като например да четеш тази статия.

2. Полезни стари навици 
През кратките зимни дни и особено по време на празниците сме склонни да занемарим някои от добрите си навици – например графика на съня, готвенето или редовните срещи с приятели. Помисли си за навиците и рутинните дейности, които са били полезни за теб, но може би са били изтласкани настрана, и се опитай отново да ги включиш в живота си. 

3. Кажи “Не” на някои неща 
Когато говорим за новогодишни обещания, обикновено става дума за добавяне на дейности в живота ни, но реално сме ограничени в броя неща, които можем да свършим за един ден или една седмица. Погледни отблизо ежедневието си и прецени дали има дейности, взаимоотношения или очаквания от теб, които те натоварват, без да добавят особена стойност към живота ти. Не забравяй, че често да кажеш “НЕ” на другите означава да кажеш “ДА” на себе си.

4. Подобри начина, по който говориш на себе си
Ти си най-важният човек в живота си. Прекарваш най-много време със собствените си мисли, така че начинът, по който се отнасяш към себе си, оформя твоята реалност. Опитай се да определиш как искаш да изглежда разговорът ти със себе си през 2023 г. И не забравяй, че ако да се отнасяш строго към себе си действаше, то досега щеше да е проработило. Ти със сигурност знаеш това, защото ако ставаше въпрос за твоите приятели, нямаше да им говориш по обиден начин или да се отнасяш лошо с тях. Така че може би през 2023 г. се опитай да покажеш повече:

  • Емпатия
  • Състрадателност
  • Любознателност

и към себе си.

5. Избери си тема или цитат за годината 

Вместо да си избираш много цели, които те претоварват, опитай да избереш тема за годината или цитат, за да решиш какви усещания искаш да внесеш в живота си през тази година. Ето някои предложения:

  • Освен любовта, най-важното нещо е балансът.
  • Живот, прекаран в правене на грешки, е не само по-почтен, но и по-полезен от живот, прекаран в бездействие.
  • Когато се погледнеш в огледалото, се усмихни на собствената си доброта.